Ekstrüzyon yönteminde sıcaklık, ekstrüzyon hızı ve sürtünme parametrelerinin profil kalitesine etkisinin araştırılması
Examination of the effects of temperature, extrusion speed and friction parameters on the profile quality in extrusion method
- Tez No: 238188
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ekstrüzyon, parametre, alüminyum, sıcaklık, hız, sürtünme, yağlama, extrusion, parameter, aluminum, temperature, speed, friction, lubrication
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Alüminyum alaşımları birçok özelliklerinden dolayı, uygulama alanı ve buna bağlı olarak şekillendirme yöntemleri, günümüzde hızla artmıştır. Bu yöntemlerin en önemlilerinden biri de ekstrüzyon yöntemidir.Bilindiği gibi ekstrüzyon yöntemi günümüzde çok yaygın uygulama alanı bulmuştur. Geliştirilen yöntemler sayesinde, ekstrüzyon parametreleri ve dolayısıyla mamül kalitesi iyileşmiştir. Malzeme akışını iyileştirmek, ekstrüzyon kuvvetini düşürmek, kaliteli mamul elde etmek, üretimi zor olan profilleri üretmek ve sistemi ekonomikleştirmek için parametreler üzerinde yapılan çalışmalar devam etmektedir.Bu tezin içeriğinde ekstrüzyon konusunda genel bazı bilgiler verildikten sonra alüminyum ve alaşımları hakkında bilgiler verilmiştir. Alüminyum malzemesinin özellikleri ve ekstrüzyon işleminin genel hatları ile anlatımından sonra da tezin asıl çalışma konusu olan ekstrüzyon parametrelerinin parçalar üzerindeki etkilerinin incelenmesine geçilmiştir.Ekstrüzyonda istenen boyut hassasiyetinde, mekanik ve fiziksel özelliklerde parça üretimi için ekstrüzyon parametrelerinin sağlıklı bir şekilde kontrol edilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Ekstrüzyon prosesini etkileyen birçok parametre olduğu bilinmektedir. Bunların hepsinin birden kontrol edilmesi şüphesiz pek mümkün değildir. Ancak işlem üzerinde hayati öneme sahip bazı parametreler bu tezde incelenmiştir. Bu parametreler; sıcaklı, hız, sürtünme ve yağlamadır.
Özet (Çeviri)
Because of the numerous properties that aluminum alloys possess, the application fields and depending on that, the variety of forming methods have increased rapidly today. Extrusion method is one of the most important of those methods.It is known that the extrusion method has a very wide range of application field today. With the help of new techniques developed ,extrusion parameters and consequently the quality of product has been improved. The studies on parameters for following aspects are still in progress; improving the material flow, decreasing the extrusion forces, achieving quality products, manufacturing the complicated profiles and lowering the costs of this system.In this thesis study, general information about extrusion has been introduced and some information about aluminum and its alloys has been presented. After the introduction of aluminum material characteristics and basics of extrusion process,the research about the main study subject of this thesis; the effects of extrusion parameters on materials, has been undertaken.The extrusion parameters must be strictly checked and applied in order to produce parts in required dimension sensitivity, mechanical and physical conditions.It is known that there are a large number of parameters that effect extrusion process. Clearly it is not quite possible to check all these parameters at once. However some of the parameters that have extremely important effect on the process have been studied in this thesis. These are as follows; temperature, speed, friction and lubrication.