Fotovoltaik sistemlerin binalarda kullanılması
Building integrated photovoltaic systems
  1. Tez No: 238189
  2. Yazar: ESER KORYÜREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN HAKAN SEVİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fotovoltaik, güneş enerjisi, elektrik, yenilenebilir, photovoltaic, solar energy, electricity, renewable
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada yeryüzünde en bol bulunan yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin elektrik enerjisi üretiminde kullanımı ve bu teknolojinin binalar üzerine uygulanmasıyla ısı ve elektrik ihtiyacının karşılanması konusu ele alınmıştır. Çalışma dahilinde dünyadaki ve Türkiye'deki güneş enerjisi potansiyeli incelenmiş, fotovoltaik üreteçlerin yapısı, çalışma prensibi, çeşitleri ele alınarak; fotovoltaik sistemlerin tasarım esasları incelenmiştir. Ayrıca binalar üzerindeki uygulamalar, bu uygulamaların tasarım ölçütleri, sistem boyutlandırmaları ve maliyet analizi irdelenmiştir. Uygulamalar ve örnek tasarımlar PV*SOL isimli fotovoltaik tasarım simülasyonu kullanılarak incelenmiştir. Bunun yanında dünyadan ve Türkiye'den çeşitli fotovoltaik sistem uygulama örneklerine değinilmiş, fotovoltaik sistemlerin geleceği ve bazı ülkelerde PV sistemlere yapılan devlet desteklerinden bahsedilmiştir.Örnek uygulama maliyet açısından incelendiğinde PV sistemlerin günümüzde halen pahalı bir elektrik üretim yöntemi olduğu ortaya çıkmıştır. Dünyadaki elektrik artışı, gelecekte olması muhtemel şebeke elektriği fiyatları ve PV sistem maliyetlerindeki düşüş gönünde bulundurulduğunda yakın bir gelecekte PV sistemlerin ekonomik anlamda kullanılabilir olacağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to examine the usage of sunlight energy ,which is the most common energy source on the Earth, to produce electricity and in order to observe the applications of the system on the buildings to produce the required heat and electric energy. In the study the sun energy potential of Turkey and the world are were researched. Also the structure, working prenciple, types of photovoltais cells and the design parameters of photovoltaic systems were studied. Also a referance application was designed at the end of the study by the PV*SOL simulation programme and the cost accounting was made. Some examples were given about the photovoltaic systems in Turkey and in the world. Plus, the future of phptpvpltaic systems and government subsidies were mentioned.When the sample project was examined, it came in view that the PV systems are still an expensive method for electricity production. But when we take into acount the increase in grid electricity prices and the decrease in PV system costs, it is clear that PV systems will be economically usable in close future.