Adli tıpta kullanılan moleküler genetik yöntemler ve uygulamaları
The molecular genetic methods used in forensic medicine and their applications
  1. Tez No: 238208
  2. Yazar: ÖMER AVNİ YEŞİLDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP TUTGUN ONRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler Genetik Yöntemler, PCR, RFLP, VNTR, ASO, STR, X-STR, Y-STR, Molecular Genetic Methods, PCR, RFLP, VNTR, ASO, STR, X-STR, Y-STR
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Adli Tıpta ebeveyn tayini, kimlik tespiti, cinayet ve tecavüz vakalarında suçluların tespiti gibi çalışmalarda ve daha birçok alanda DNA temeline dayalı pek çok moleküler genetik yöntem ve yeni teknolojiler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı yaygın olarak kullanılan moleküler yöntemlerin adli kullanımlarını değerlendirmektir. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı Biyoloji İhtisas Dairesi'ne gelen adli örneklerden manuel ve M48 biorobot izolasyon protokollerine uygun olarak DNA izolasyonu yapıldı. Ancak değerlendirmeler otomatik izolasyon sonuçlarına göre yapılmıştır. Elde edilen DNA izolatları, Qigen marka izolasyon kit'i kullanılarak touch down PCR protokolü'ne göre çoğaltılmıştır. Tipleme ABI Prism 3130x cihazında kapiller elektroforez yöntemi ile yapılmıştır. Değerlendirme adli vakalarda talep edilen analize bağlı olarak RFLP ( Restriction Fragment Lentht Polymorphism), PCR(Polymerase Chain Reaction ), VNTR ( Variable Number Tandem of Repeat Polymorphism), ASO ( Allel Specific Oligonücleotid Reverse Dot Blot Analysis ), STR (Short Tandem Repeat Polymorphism), X-STR, Y-STR yöntemleri baz alınarak yapılmıştır. Bu çalışmada intikal eden vakaların büyük çoğunluğunda olay yeri materyali ile şüpheliye ait örneklerden elde edilen kapiller elektroforez görüntülerinin birebir örtüştüğü bulunmuştur. Adli Tıp'ta identifikasyon uygulamalarında PCR, STR, X-STR, Y-STR yöntemlerinin diğer yöntemlere göre daha çok kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many molecular genetic methods and new technologies which are based on DNA base, have been used for determining identity, criminals in killing and physical abuse and parents in forensic medicine. The aim of this study is to evaluate legal use of molecular methods which are used, commonly. DNA isolation had been made in pursuance of isolation protocols of manuel and M48 biorobot from various regions of Turkey the forensic cases which come to Biology Expert Bureau of İstanbul Forensic Medicine Foundation Management. However, evaluations had been made in respect of the results of otomatic isolation. Obtained DNA isolates had been reproduced or increased in respect of touch down PCR protocol by using isolation kit by Qigen mark. Typecasting had been made by capiller elektroforez method in ABI Prism 3130x tool. Evaluation had been made or applicated by using the methods of RFLP (Restriction Fragment Lentht Polymorphism), PCR 8Polymerase Chain Reaction), VNTR (Variable Number Tandem of Repeat Polymorphism), ASO (Allel Specific Oligonucleotid Dot Blot Analyses), STR (Short Tandem Repeat Polymorphism), X-STR, Y-STR according as demanded analyses. In this study, materials which are scene of crime, with capiller elektroforez views or images overlap as one to one in many of the events which were occured. It is argued that PCR, STR, X-STR, Y-STR methods are more used in relation to the other methods in identification applications in forensic medicine.