Architectural implications of community based/inclusive rehabilitation centers in the light of universal design
Toplum odaklı/kapsayıcı rehabilitasyon merkezlerinin evrensel tasarım ışığı altında mimari yorumlanması
- Tez No: 238276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUALLA ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: toplum-odaklı/kapsayıcı yaklaşım, yaşam kalitesi, Evrensel Tasarım, rehabilitasyon merkezi mimarisi, mimari program, community-based/inclusive concept, quality of life, Universal Design, rehabilitation center architecture, architectural program
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Gelişen engellilik ve buna bağlı olarak gelişen rehabilitasyon kavramıyla birlikte, bugünün rehabilitasyon merkezlerinin başarısı geleneksel rehabilitasyon merkezlerinden farklı olarak düşünülmektedir. Geleneksel rehabilitasyon yaklaşımı, engellilerin fiziksel yetersizliklerini medikal tedavi yardımıyla iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Son yirmi yıl içinde toplumda, kapsayıcı bir toplumun yaratılması için artan farkındalık ve bilinçlenmenin etkisiyle geleneksel medikal odaklı yaklaşımdan, rehabilitasyonu engellilerin medikal tedavi sürecinden çok onların yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayan bir süreç olarak gören sosyal odaklı yaklaşıma doğru bir değişim olduğu görülmektedir. Bu yeni sosyal odaklı rehabilitasyon yaklaşımı, başarılı rehabilitasyon için tüm engellilerin katılımını desteklerken sosyal yaşamın çeşitli sektörlerini kapsamayı amaçlayan toplum odaklı rehabilitasyon modelini ifade etmektedir.Bu tezde, toplum odaklı rehabilitasyon merkezlerinin mimari programının, toplumsal katılımı savunan toplum odaklı rehabilitasyon merkezine doğru olan değişime cevap vermenin yanında merkezlerin mekansal özelliklerini daha tanımlayıcı bir yolla geliştirme potansiyeline sahip olan Evrensel Tasarım'ın (ET) parametreleri ile hazırlanabileceği ifade edilmektedir. Bu çalışmada, mimari program kapsamında destekleyici sosyal servisleri ve toplum odaklı rehabilitasyon merkezlerinin mekansal özelliklerini açıklamak için ET'nin önemli parametreleri olan eşitlik ve katılım yaklaşımları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of the concept of disability and consequently rehabilitation concept, today?s achievements of rehabilitation centers are perceived different from the traditional ones. Conventional approach of rehabilitation was aiming at improving functional deficiencies of people with disabilities with the help of medical treatment. Within the last two decades depending upon the increasing in the awareness of idea of inclusivity in society there has been developed a shift from traditional medical based approach to more social based ones where rehabilitation has been perceived as a process to enhance the `quality of life? rather than a process of a medical curation of people with diverse disabilities. The new social-based rehabilitation approach refers community-based rehabilitation strategy that aims to integrate various sectors of social life for the achievement of an effective rehabilitation while promoting inclusion of people with less or severe disabilities in social life.It is stated in this thesis that the architectural program of a community-based rehabilitation centers can be elaborated with the parameters of Universal Design (UD) which not only responds to the shift in community-based rehabilitation approach while promoting inclusion in the society, but also has a potential to advance spacial formative characteristics of related centers in a more descriptive way. The ideas of equity and participation are the significant parameters of UD that are referred in the thesis in order to elaborate the supportive social services of an architectural program and to investigate spatial characteristics of community-based rehabilitation centers.