Transformation of collective memory in the case of Ankara Atatürk Boulevard
Ankara-Atatürk Bulvarı çalışma alanı özelinde kollektif belleğin dönüşümü
- Tez No: 238278
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ANLI ATAÖV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kollektif Bellek, Sokak Deneyimi, İnsan Deneyimi, Fiziksel Çevrenin Dönüşümü, Collective Memory, Street Experience, Human Experience, Transformation of Physical Environment
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Türkiye'de mimarlık ve kentsel tasarımın temel problemlerinden biri fiziksel çevrede, sokak deneyimlerinde meydana gelen hızlı değişim ve bunların beraberinde getirdiği kollektif bellek dönüşümüdür. Bu temel problemin bir nedeninin kentsel mekanın anlamını yitirmesinden kaynaklandığı söylenebilir. Bu beraberinde, kentsel mekanda kollektif belleği oluşturan belirgin özelliklerin tarihsel bir değerlendirmesini yapmayı gerekli kılmaktadır.Bu bağlamda, bu tez bulvarların fiziksel karakterindeki değişimi, kollektif belleğin dönüşümü üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Bunun için deneysel bir kanıt oluşturmak adına, farklı yaş gruplarından kişilerin Atatürk Bulvarı özelinde kollektif belleklerindeki değişimler, kentsel mekanın ve insan deneyimlerinin belirgin özelliklerindeki değişimler gözönüne alınarak son 60 yılın değerlendirmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, one of the main problems of architecture and urban design seem to be the rapid transformation of physical environments, street experiences, and consequently the transformation of collective memory. One consequence of this basic problem can be the loss of the meaning of urban space. This calls for an historical examination of salient features of urban space that compose the collective memory.In this respect, this thesis aims to explore the changing physical characteristics of the boulevards through examining the transformation of collective memory. To provide empirical evidence for this, the thesis will study the transformation of collective memory of inhabitants from different age groups about the Atatürk Boulevard, by exploring the changing salient features of urban space and human experiences in space through a period of the last 60 years.