Effects of titanate coupling agents on low density polyethylene and polypropylene blends and composites
Titanat bazlı bağlayıcıların alçak yoğunluklu polietilen ve polipropilen karışımları ve kompozitleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 238396
  2. Yazar: GÖKHUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. AHMET BEDİİ ERDEMİR, PROF. DR. ERDAL BAYRAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Titanat bazlı bağlayıcılar, Lica 12, Polipropilen, Alçak yoğunluklu polietilen, Kalsiyum karbonat, Titanate coupling agent, Lica 12, Polypropylene, Low density polyethylene, Calcium carbonate
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı titanat bazlı bağlayıcıların, alçak yoğunluklu polietilen ve polipropilen karışımlarının ve kompozitlerinin üzerindeki etkilerini mekanik ve morfolojik özellikler bakımından araştırmaktır. PP ve LDPE kompozitleri, bir içsel karıştırıcı türü olan Brabender'da üretilmişlerdir. Bu işlemlerde inorganik dolgu olarak CaCO3 20, 40 ve 60 yüzdelerinde kompozitlere katılmıştır. PP/LDPE karışımları 75/25, 50/50 ve 25/75 oranlarında çift vidalı ekstruder'de üretilmişlerdir. Bu karışımlara %20 oranında titanatla muamele edilmiş ve edilmemiş CaCO3 katılarak kompozitler hazırlanmıştır.PP ve LDPE için uygun olan titanat bazlı bağlayıcı, kompozit ve karışımların mekanik özelliklerinin geliştirilmesi için kullanılmıştır. Bu amaçla bir neoalkoksi organotitanat türü olan ?Lica 12? kullanılmıştır. Lica 12'nin iki farklı fiziksel haldeki yapıları kullanılmıştır: toz hali (Capow L12) ve granül hali (Caps L12).Titanat içeren ve içermeyen örnekler hazırlanmıştır ve daha sonra bu örnekler enjeksiyonlu kalıplama yöntemiyle, çekme ve darbe testlerinde kullanılmak üzere test çubuğu şekline getirilmişlerdir. Çekme testinde kopan yüzeyler, taramalı electron mikroskop (SEM) yöntemiyle incelenmiştir. Lica 12'nin etkilerini belirlemek için bu örneklerin mekanik ve morfolojik özellikleri birbirleriyle karşılaştırılmıştır.Bu çalışma göstermiştir ki PP/CaCO3 kompozitleri ile 75% ve 50% PP içeren PP/LDPE karışımlarında Capow L12, kopmadaki uzamayı ve darbe dayanımını geliştirmiştir. %20 oranında titanatla işlenmiş dolgu içeren PP75 kompozitinde kopma uzaması önemli derecede yükselerek %509' a kadar gelmiştir. Bu değer, çalışmadaki bütün karışım ve kompozitlerde elde edilen kopma uzaması değerlerinin en yükseğidir. Capow L12, işlevlerini PP matriks içinde LDPE matriks içindekine göre daha etkili göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the effects of titanate coupling agents on low density polyethylene (LDPE) and polypropylene (PP) blends and composites in terms of their mechanical and morphological properties. PP and LDPE composites were produced separately in a Brabender internal mixer, and CaCO3 was used as inorganic filler with compositions of 20, 40 and 60 %. PP/LDPE blends were produced in a twin-screw extruder with ratios of 75/25, 50/50 and 25/75. Their composites were prepared with addition of untreated and titanate-treated CaCO3 at 20% filler content.Titanate coupling agent which is appropriate for LDPE, PP and CaCO3 was used to improve the mechanical properties of the blends and composites. For this purpose, ?Lica 12? which is a kind of neoalkoxy organotitanate was used. Two forms of Lica 12 were used: powder form (Capow L12) and pellet form (Caps L12).Samples with and without titanate were prepared and then they were injection molded to make specimens for tensile and impact tests. Tensile fracture surfaces of samples were examined by scanning electron microscopy (SEM). Their mechanical and morphological properties were compared with each other to determine the effects of Lica 12.This study showed that Capow L12 improved strain at break and impact strength of PP/CaCO3 composites and PP/LDPE blends containing 75% and 50% PP. The strain at break value of of PP75 composite with 20% titanate-treated filler increased significantly up to 509% which is the highest value among all blends and composites in this study. Capow L12 exhibited its functions in PP matrix much more effectively than in LDPE matrix.