The representation of a cultural heritage in virtual environment case study: Cumhurbaşkanliği Atatürk Müze Köşkü
Kültür varlıklarının sanal ortamda sunumu Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü örneği
  1. Tez No: 238398
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞENOĞUL
  3. Danışmanlar: DR. FUAT GÖKCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sunum, Kültür varlığı, Sanal ortam, Etkileşim, Veri Tabanı, Presentation, Cultural Heritage, Virtual Environment, Interactivity, Database
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kültür varlıklarının sunumu, uluslararası kartalarda belirtildiği gibi koruma politikalarının en önemli sorumluluklarından birisidir. Kültür varlıkları ve onların korunması konusundaki bilincin yükseltilme gereksinimi ilgili disiplinleri verimli sunumlar hazırlamaya yönlendirmiştir. Farklı tipte bilgilerin farklı yöntemleri içeren tek bir ortamda sunulması geleneksel sunum yöntemlerinin yeterli gelmediği bir sorun teşkil etmiştir. Bu tez çalışması Sanal Ortamı bu ihtiyaç için çok katmanlı bir ortam olarak kabul eder ve onu Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında çok önemli bir yeri olan mimari bir kültür varlığının sunumunda kullanır. Çalışma, böyle bir ortamın nasıl uygulanacağına dair bir şema çizer, avantajlarını ve yeterliliğini sorgular. Sistem bu metnin arkasına eklenmiş olan bir CD üzerinden işler ve tamamı yazar tarafından hazırlanmış interaktif bir sanal gezi ve internet sayfalarını içerir.
Özet (Çeviri)
It is defined in international charters that presentation is one of the main responsibilities of conservation policies. The consicousness on cultural heritages and their conservation leads to related disciplines to prepare efficient presentations. Traditional presentations cannot bear to constitute a medium where different types of information and mulitple techniques can be integrated in a single medium. This thesis considers Virtual Environment as a multi-layered medium for such a need and uses it on the presentation of a Architectural Cultural Heritage that has a very important place in the foundation of Turkish Republic. The study proposes a scheme for the process with respect to the author?s technical capabilities and literature surveys on the examples that are prepared in VE and searches the advantages or disadvantages, sufficiencies or insufficiencies. The system runs through a CD that is attached to back of the text, has an interactive virtual tour and internet pages that are all prepared by the author.