Parameters of sustainability in urban residential areas: A critique of Temelli/Ankara
Kentsel yerleşim alanlarında sürdürülebilirlik parametreleri: Temelli/Ankara üzerinden bir değerlendirme
  1. Tez No: 238407
  2. Yazar: NERKİS KURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Sürdürülebilirlik, Sosyal Sürdürülebilirlik, KentselTasarım, Yer, Yerin Yapımı, Urban Sustainability, Social Sustainability, Urban Design, Place, Place-Making
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu tezin önemli yaklaşımı ve önerisi ilk olarak sosyal sürdürülebilirlik bağlamındakentsel çevrenin çerçevelenmesi; ikinci olarak sürdürülebilir kentsel tasarım için yeroluşturma parametrelerinin geliştirilmesidir. Sosyal sürdürülebilirlik sorgulamasınınaçığa çıkardığı yaklaşımlar arasından E. Castells'in kentsel hareketlerin oluşumu içinyapılandırdığı model seçilerek, burada yerin yapımında kentsel aktörün tarihi süreçkarşısındaki hedeflerini belirlemek üzere kullanılmıştır. Yerin yapımındakiparametreler için geliştirilen bir matrix kentsel tasarım için önerilen bir yöntem vekentsel sürdürülebilirliği ölçebilecek bir araç olarak kurgulanmıştır. Matrix, üçlüsürdürülebilirlik paradigmasının ilişkilendirildiği yerin altı boyutunu ayrıştırmakta;kentsel tasarım stratejilerinin uygulanması ile elde edinebilinecek ölçülebilirsürdürülebilirlik göstergelerin ortaya konulmasını destekleyecektir.Üç sürdürülebilirliği bir arada ele alan, sosyal sürüdürülebilirliğin hüküm sürdüğüyerleşmelerde ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğin de olası olduğunu kabulgören söylem bağlamında sürdürülebilirlik, yer, ve yerin yapımı paradigmalarınınaltında yatan dinamiklerin incelenmesi, kentleşme sorunlarının gereksinimlerinikarşılamak açısından kentsel tasarım sürecinin yeniden tanımlanmaya başlanmasısonucunda, kentsel tasarıma yer bağlamında bir yaklaşım önerilmiş; sorun, yeryapımı sürecinde kentsel tasarımın söz konusu sürece ne şekilde vasıta olabileceğişeklinde ele alınmıştır.Sosyal üretim olarak yer, deneyimsel ve algısal olarak yer, arazi ve tasarım olarakyer, ve coğrafi-tarihsel süreç olarak yer kavramının örtüşen ve farklılaşan özellikleri,bu dört çıkış noktasından ele alınarak yer için bir teorik çerçeve araştırılmıştır.Sürdürülebilirlik ve kentleşmeyi yerin yapımı aracılığı ile değerlendirme seçeneği birtaraftan D. Harvey, E. Castells, H. Lefebvre ve M. Bookchin gibi kentsosyologlarının çalışmaları, diğer taraftan yazarın mimari alt yapısından gelen yer iletanışıklık deneyiminden etkilenmiştir.Sürdürülebilirlik ve yer paradigmaları ile kentsel tasarım olarak yer yapımısürdürülebilir/sürdürülemez kentleşme süreci için Temelli, Ankara üzerinden birdeğerlendirme yapılmış, gelecek yirmi yıl içerisinde Ankara Metropolitan Alanındantaşacak olan 650,000 nüfusun yerleşmeye başladığı bölgede 4 yerleşim alanıseçilerek karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The important positions and proposals of the thesis are firstly the framework positedfor a socially sustainable urban environment, and secondly a proposal for theparameters of place formation for sustainable urban design. Research into socialsustainability has provided a variety of approaches among which Castells? model forurban movements have been adapted as a matrix for social organization in terms ofplacemaking, highlighting the goals of an urban movement, in this case of a place,with the citizen as urban actor, against its adversary the historical actor. As for theparameters of place formation a matrix of place is developed as a tool for urbandesign and for measuring urban sustainability. The matrix delineates the sixdimensions of place in terms of the three sustainabilities most strongly involved ineach; to be measured by the indicators of sustainability which are to be achieved byapplying various strategies for urban design.As a result of the study of the underlying dynamics of the paradigms ofsustainability, place, and place-making, and the shifting role of urban designnecessitated by problems of urbanization, a place-approach to urban design has beenproposed within a discourse that prefers to see the three sustainabilities inconjunction and, believes socially sustainable communities to be alsoenvironmentally and economically sustainable- the issue becomes how to facilitate aplace process through urban design.Place as a social product, and place as an experiential, cognitive construct, place asobject and subject of place-making, and place as a geographically specific, historicalmaterialist formation are the four vantage points from which to inspect thejuxtapositions and differences of the concept; and may be arrive at a theory of place.The predilection that sustainability and urbanization can be evaluated via placemakingstems, on one hand, from a study of the city/urbanization through the worksof Harvey, Castells, Lefebvre and Bookchin who emphasize social space/process inthe face of physical/geometric space; and an architectural background/dispositionwhich finds place congenial on the other hand.The paradigm of sustainability and place, and place-making as urban design isapplied to the case of Temelli, Ankara for a critique of sustainable/unsustainableurbanization. As a geographic, social, economic and historical location within theGreater Municipality of Ankara, Temelli has been a region of attraction for investorssince the 1990s. What was once a small village planned for settling Balkanimmigrants, became a municipality in 1994; the land within the municipalboundaries were increased tenfold, and the region was earmarked for an overspill of650,000 people from Ankara Metropolitan Area in the next 20 years. Four residentialareas in the region have been assessed comparatively in terms of sustainable urbanforms; and an evaluation of everyday lives have been conducted through surveys andinterviews with residents to observe how and if place as social product evolved; howthe conceived, perceived and lived spaces interacted.