EPDM kauçuğunun gerilme gevşemesi davranışının deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of the stress relaxation behaviour of EPDM synthetic rubber
  1. Tez No: 238464
  2. Yazar: UĞUR MAZLUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kauçuk, EPDM kauçuğu, Sertlik, Elastomer, Gerilme Gevşemesi, Uzama Oranı, Rubber, EPDM Rubber, Hardness, Elastomers, Stress Relaxation, StretchRatio
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez çalışmasında Etilen Propilen Dien (EPDM) kauçuğunun oda sıcaklığındaki gerilme gevşemesi davranışının sertlikle ilişkisi deneysel olarak incelenmiştir. EPDM kauçuklar endüstride özellikle kapı-cam fitili, sünger fitil, radyatör ve ısıtma hortumları, beyaz eşya, körük ve contalar, konveyör kayışları, tank ve silindir kapakları gibi çok yaygın uygulama alanı bulan bir mühendislik malzemesidir.Çalışmada, çeşitli sertlikteki EPDM numuneler farklı yükleme programlarına tabi tutularak gerilme gevşemesi davranışları deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmayla, göreceli olarak kısa yükleme sürelerinde elde edilen sonuçlardan yararlanılarak uzun süreli gerilme gevşemesi tahminlerinin elde edilebileceği gösterilmiştir. Ayrıca, çalışmada incelenen yükleme programları için aynı sertlikteki EPDM kauçukların uygulamada karşılaşılabilecek uzama oranları sınırları içindeki gerilme gevşemesi davranışlarının aynı bir eğriyle temsil edilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of the hardness on the stress relaxation behaviour of EPDM rubber at the room temperature were experimentally investigated. EPDM rubber show outstanding heat, ozone and weather resistance and has excellent electrical properties. Therefore this rubber as an elastomer is an engineering material that has wide range of applications in industry such as door and window seals, radiator, garden and heating hoses, tubing, washers, belts, electrical insulation, roofing membrane and rubber mechanical goods.In the study, stress relaxation experiments were carried out for different loading programs by using EPDM specimens having different hardness. As a result is found that it is possible to make a stress relaxation estimate by using the data obtained for short duration of stress relaxation experiments. In addition, for the loading programs that were implemented in this study, it is shown that the stress relaxation curves obtained at different stretch ratios may be represented by a single representative curve for EPDM specimens having the same hardness.