Porphyridium cruentum kültürlerinde büyüme ve biyokimyasal kompozisyonda meydana gelen değişimler
The changes in growth and biochemical composition of Porphyridium cruentum cultures
  1. Tez No: 238489
  2. Yazar: BİRCAN ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÖKSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Porphyridium cruentum, polisakkarit, büyüme, polietilen torba, havuz, Porphyridium cruentum, polysaccharide, growth, polyethylene bags, pond
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Porphyridium cruentum'un küçük hacimlerde (1 L) farklı ışık (50, 100 ve 150 µmol foton m-2 sn-1) ve sıcaklık değerlerinde (18, 22 ve 26 ºC), farklı ışık yolu uzunluklarında (17,5, 23,0 ve 27,5 cm), polietilen naylon torbalarda (20 L) ve büyük ölçekli havuzlarda (1000 L) büyüme ve polisakkarit biriktirme özellikleri çalışıldı. Yapılan denemeler sonucunda farklı sıcaklık ve ışık şiddetleri altında en yüksek büyüme 22 ºC'de 150 µmol foton m-2 sn-1 ışık şiddetinde 16. günde ulaşıldı. Buna göre en yüksek hücre sayısı 23,9 x 106 hücre mL-1, kuru ağırlık değeri ise 1,75 g L-1 olarak bulundu. Denenen farklı ışık yolu uzunluklarında ise 17,5 cm'de en yüksek hücre sayısı elde edildi (4,2 x 106 hücre mL-1). Hücrelerde en yüksek polisakkarit içeriği ise 18 ºC'de 50 µmol foton m-2 sn-1 ışık şiddetinde 12. günde kuru ağırlığın % 45'i oranında bulundu. Polietilen torbalarda gerçekleştirilen denemelerde, 100 µmol foton m-2 sn-1 ışık şiddetinde 15. günde 6,3 x 106 hücre mL-1 sayıya ulaşıldı. Havuz denemelerinde ise ilk 6 gün hücre sayısında artış yaşandı (0,9 x 106 hücre mL-1). Takip eden günlerde ise hücre sayısı düştü.Sonuç olarak, Porphyridium hücrelerinin gerek büyümesi, gerekse polisakkarit üretme hızının genel olarak artan sıcaklık ve ışık şiddeti ile arttığı görüldü. Ayrıca, kuvvetli güneş ışığının bulunduğu dış ortamda yapılacak çalışmalarda, yüksek hücre yoğunluğu ile başlamanın önemli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, the growth and accumulation of polysaccharides in Porphyridium cruentum at different light (50, 100 and 150 µmol photon m-2 s-1) and temperatures (18, 22 and 26 ºC) in small volume cultures (1 L), in different light path lengths (17,5, 23,0 and 27,5 cm), in polyethylene bags (20 L) and in open ponds in large volume cultures (1000 L) were studied. The result of the studies carried out showed that the best growth was achieved at 22 ºC and 150 µmol photon m-2 s-1 on the 16th day. Accordingly, the highest cell count was found to be 23,9 x 106 cells mL-1 and the dry weight was found to be 1,75 g L-1. As for the different light path lengths, the highest cell count was found in 17,5 cm (4,2 x 106 cells mL-1). The highest polysaccharide content in the cells was found on the 12th day at 18 ºC and 50 µmol photon m-2 s-1 to be 45 % of the dry weight. In the trials carried out in polyethylene bags, the cell count was 6,3 x 106 cells mL-1 on the 15th day at 100 µmol photon m-2 s-1. As for pond cultures, the cells were increased during the first 6 days (0,9 x 106 cells mL-1), and the cells started to decrease in the following days.As a result, it was seen that the both of the growth and the rate of polysaccharide production were in general increased by the increasing temperature and light. In addition, it was seen that starting with higher cell concentrations in the experiments to be done outdoors under strong sun light was important.