Ömerli baraj gölünde (İstanbul) kızılkanat balığının (Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)) bazı biyolojik özelliklerinin tespiti
Determination of some biological characters of rudd (Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)) in Omerli reservoir (Istanbul)
- Tez No: 238528
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Üreme, Beslenme, Kızılkanat, Ömerli Barajı, Growth, Reproduction, Feeding, Rudd, Ömerli Reservoir
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Ömerli Baraj Gölü'nde Mart 2005- Şubat 2007 arasında 317 adet kızılkanat (Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)) balığı yakalanarak, bazı büyüme, üreme ve beslenme özellikleri incelenmiştir. Kızılkanat populasyonunun yaş dağılımı 0-VIII arasında değişmiştir, II yaş grubu populasyonun çoğunluğunu oluşturmuştur. İncelenen örneklerin %54,26'sı dişi, %43,22'si erkek ve %%2,2' si belirsiz bireylerden oluşmaktadır. Kızılkanat balığında toplam boylar 6,8-29,0 cm; ağırlıklar 3,4-392,7 g arasında değişmiştir.von Bertalanffy büyüme denklemlerine ait büyüme parametreleri L? = 37,55 cm, W? = 819,23 g, k = 0,153, to = -1,389 olarak bulunmuştur. Tüm bireyler için boy ağırlık ilişkisi W=0.0066L3.24 olarak tespit edilmiştir. Ömerli Baraj Gölü'ndeki kızılkanat balıklarının üreme faaliyetinin Mayıs-Temmuz arasında olduğu belirlenmiştir. İlk eşeysel olgunluk boyu (L50), erkekler için 9,08 cm, dişilerde 9,13 cm olarak bulunmuştur. Eşeysel olgunluk yaşı I bulunmuştur. Yaş gruplarına ait ortalama yumurta sayısı 4679 (I) ile 40651 (VIII) arasında değişmiştir.Kondisyon faktörü yaşa göre dişilerde 1,121-1,678, erkeklerde 1,172-1,724 arasında değişmektedir. Kızılkanatın sindirim içeriğinde alg, makrofit, zoobentos, zooplankton, balık ve böcek parçaları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 317 rudd (Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)) individuals were captured between March 2005 - February 2007 from Ömerli Reservoir and some properties of their growth, reproduction and food were investigated. The age composition of rudd population varied between 0-VIII. II age group was the dominant group of the population. Females, males and unidentified individuals composed of the population as %54,26, %43,22 and %%2,2, respectively. The total length and weight of rudd varied from 6,8-29,0 cm and 3,4-392,7 g, respectively.Growth parameters of von Bertalanffy growth equations have been found as L? = 37,55 cm, W? = 819,23 g, k = 0,153, to = -1,389. Length-weight relation was estimated as W=0.0066L3.24 for all individuals. The reproduction activity of rudd in Omerli Reservoir occurred between May and July. Length at first maturity (L50) was 9,08 cm in males and 9,13 cm in females. Age at sexual maturity was found as age I. Average eggs number of age groups varied between 4679 (I) and 40651 (VIII).According to age groups, condition factor varied between 1,121-1,678 for females and 1,172-1,724 for males, respectively. Algea, macrophyta, zoobenthos, zooplankton, fish and insecta were found in the gut content of rudd.