Ömerli baraj gölünde trofik seviyenin belirlenmesi
Determination of the trophic state in Omerli dam reservoir
- Tez No: 243892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜRREM BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ötrofikasyon, Klorofil-a, Sınırlayıcı Element, Trofik Durum İndeksi (TSI), Eutrophication, Chlorophyll-a, The Limiting Element, Trophic State Index (TSI)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Anadolu Yakasında bulunan Ömerli Baraj Gölünde İSKİ tarafından 2004?2007 yılları arasında yapılmış ölçüm sonuçlarından hareketle gölün trofik durumunu ortaya koymaktır.Göldeki sınırlayıcı elementin belirlenebilmesi için analiz sonuçlarından hareketle azot ve fosfor değerleri oranlandı. Göle akan derelerin besi yükü hesapları yapılmış ve Vollenweider (1976) yaklaşımıyla göle besi yüklemeleri incelendi. Göl içi toplam fosfor, klorofil-a, toplam azot konsantrasyonu verileri değerlendirilerek toplam fosfor ve klorofil-a konsantrasyonları arasında DataFit 8.2. programı aracılığıyla regresyon analizleri gerçekleştirildi.OECD yaklaşımıyla gölün trofik durumu incelenerek Carlson(1977)'ın trofik durum indeksi kullanıldı, gölün TSI değerleri bulundu.Çalışma içerisinde yer alan toplam fosfor, klorofil-a, Z/rw gibi değerler Vollenweider (1975) tarafından ve OECD (1982) yaklaşımıyla ortaya konan eğrilere işlenerek değerlendirildi.Ötrofikasyon kontrol teknikleri araştırılarak mevcut duruma karşı alınabilecek önlemler için metotlar belirtildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the Eutrophic situation of Ömerli Dam Reservoir, which is at the Anatolian side of Istanbul, using the pollutant parameter of water samples obtained from ISKI (Istanbul Water and Drainage Administration) between the years 2004 and 2007.For could determine the restrictive element which found in the lake; the nitrogen and phosphorus values were compared with the aid of analysis results. The lake was examined in terms of nutrient loading originating from point and diffuses (non-point) sources. The loading was compared with the allowable and excessive loadings given by Vollenweider. By using the program DataFit 8.2., the regression analysis was studied between chlorophyll-a and the total phosphorus that were calculated to show the level of pollution.The trophic status of the lake was examined with the OECD approach and by using Carlson?s Trophic status Index, thus of lake TSI values were founded.Founded in the study like total phosphorus, chlorophyll-a and Z/rw values was evaluated with processing the curves which putted forth by Vollenweider (1975) and with an OECD approach (1982).By investigating the eutrophication control techniques for could take measures towards current situation the methods have been presented.