İstanbul ili örneğinde kentsel dönüşüm uygulamaları
Istanbul province in the case of the urban regeneration applications
- Tez No: 238970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, iyelik, değerleme, İstanbul, Urban regeneration, ownership, valuation, İstanbul
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kentsel dönüşüm; kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve toplumun farklı kesimlerinin katılımı ile çökme, bozulma ve yıpranma olan kentsel alanların fiziksel, toplumsal, ekonomik ve çevresel koşullarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yapılan eylem ve stratejilerin tümüdür. Bir yandan yasal altlığın oluşturulmaya çalışılması, öte yandan 5393 sayılı Belediye Kanunu ile büyükşehir belediyeleri, büyükşehir belediyeleri sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediyeleri ve il belediyeleri ile nüfusu 50.000'in üzerindeki belediyelere dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilme yetkisinin verilmesi ve birçok belediye tarafından çeşitli şekillerde uygulama örneklerinin yapılması ile kentsel dönüşüm, Türkiye'nin gündeminin en önemli konusu olmuştur. Bu tez çalışmasında, İstanbul ili örneğinde kentsel dönüşüm projeleri iyelik ve değerleme açısından ele alınmaya çalışılmıştır.Tezin giriş bölümünde, genel çerçevede tezin konusu ve amacı açıklanmıştır.Tezin ikinci bölümünde, kentsel dönüşümün tanımı yapılarak dünya ve Türkiye genelinde yapılan kentsel dönüşüm uygulamaları incelenmiştir. Bu bölümde, ayrıca kentsel dönüşüm süreci, Dünya ve Türkiye'de kentsel dönüşüm projelerinde kullanılan finansman yöntemleri ve Türkiye'de uygulanan kentsel dönüşüm projelerinin tüzel altlıkları ele alınmıştır.Tezin üçüncü bölümünde, kentsel dönüşüm uygulamaları açısından Türkiye'de gündemde önemli bir yer tutan İstanbul ili genelindeki kentsel dönüşüm projelerinden Ayazma ? Tepeüstü kentsel dönüşüm projesi, Zeytinburnu Sümer Mahallesi kentsel dönüşüm projesi, Şişli Kuştepe kentsel dönüşüm projesi, Fener-Balat kentsel dönüşüm ve rehabilitasyon projesi ve Sulukule (Neslişah ve Hatice Sultan) kentsel dönüşüm ve rehabilitasyon projeleri ele alınmış, projelerin yapıldığı bölgeler, bu bölgelerdeki iyelik durumu, kentsel dönüşüm projesi süreci ve nasıl bir yaklaşım kullanıldığı ya da hedeflendiği anlatılmıştır. Bu bölümün sonunda kentsel dönüşüm projelerinin genel değerlendirilmesi yapılmıştır.Sonuç bölümünde ise konunun genel değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban regeneration can be defined as a, strategies and actions which leads to resolution of urban problems and which seeks to bring about a lasting improvement in the economic, physical, social and environmental condition of an area that has been subject to change with private sector, public sector, civil social group and different communities. Urban regeneration is the most important subject in Turkey because of giving authority metropolitan municipality, metropolitan municipality within district and municipality of population?s more than 50.000. Project of urban regeneration in İstanbul were considered as ownership and valuation.In introduction of thesis was explained subject and aim of thesis.In section two, urban regeneration has been defined and examined practice in the world and Turkey. This section, process of urban regeneration, laws of urban regeneration applied in Turkey, financing methods of urban regeneration in the world and Turkey was explained.In section three was explained urban regeneration projects in İstanbul. They are Ayazma Tepeüstü urban regeneration project, Zeytinburnu Sümer neigbourhood urban regeneration project, Fener Balat urban regeneration and rehabilitation project, Şişli Kuştepe urban regeneration project and Sulukule (Neslişah ve Hatice Sultan) urban regeneration project. The rate of property ownersip, process of projects and targets of this project were explained in this part. At last of this section, urban regeneration projects in İstanbul were made general evaluation.In conclusion, subject of thesis were made general evaluation.