Gemilerin çevreyi kirletmesini önlemek amacıyla uygulanan uluslararası kurallar
International rules for ships to prevention pollution
- Tez No: 239003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL BAYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası kurallar, çevre kirliliği, atık, gemi kazaları, International guidelines, sea pollution, waste, maritime accidents
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Gemilerde oluşan her türlü atık maddenin çevre kirliliği yaratmasını önlemek amacıyla bazı uluslarası kurallar konmuştur. Bu kurallar belirli tonajın üzerindeki gemiler için genellikle uluslararası sularda geçerlidir.Gemilerin bu kurallara uygun dizayn edilmesi gerekmektedir ki buna göre sertifikalandırılırlar ve bu sertifikalarla açık denizde yüzdürülebilirler. Bu sertifikalar da geminin bağlı olduğu klas kuruluşun bilirkişisi tarafından gemideki kontrolleri yapılıp kurallara uygun bulunduktan sonra onaylanır.Bu kurallara göre gemiler atıklarını ayrıştırıcıdan geçirip belli bir oranda denize ya da havaya bırakabilirler. Bu ayrıştırıcıların nasıl tasarlandığı ve nerelerde uygulandığı detaylı bir şekilde proje mühendisi tarafından hazırlanmalıdır.Havayı ve denizi kirletebilecek maddelerden bazıları; sızan atık yakıt, havaya verilen baca gazları, sintine suyu, çöpler, diesel makina yakıtından dolayı açığa çıkan NOx ve SOx gazlarıdır. Bunların nasıl oluştuğunu ve önlemek için nasıl bir tasarım yapılması gerektiğini ve bu tasarım yapılırken uyulması gereken kuralları anlatılacaktır.Deniz kirliliğini etkileyen en önemli faktörlerden biri de gemi kazalarıdır. İstanbul ve Çanakkale boğazlarının olduğu ülkemizde transit geçişlerin yoğunluğundan dolayı olan geçmiş kazalar incelenerek, ilerde oluşabilecek kazaları önlemek amacıyla alınması gereken önlemlerin neler olduğundan bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
Some international rules have been imposed on ships in order to prevent the environment from their pollution due to all kinds of waste materials. These rules generally apply to ships of certain tonnage on international waters.Ships should be designedaccording to these rules so that they are certified accordingly and that they cannot sail in the open sea without these certificates. The certificates are approved by an expert from the classification society after necessary surveys have been done.According to these rules ships may leave certain amount of their waste either to the sea or the air after decomposition of the waste. How it is designed how it is applied are both the responsibility of the project engineer.Some of the substances that may pollute the sea and the air are leaky waste fuel, the flue gases into the air, bilge water, waste and NOx and SOx gases due to the combustion of diesel fuel of the engine.Maritime accidents that affect environmental pollution are one of the most crucial factors. Of The history of transit accidents due to heavy traffic of Istanbul and Çanakkale straits is reviewed. Finally precautions that must be taken in order to prevent potential future accidents are emphasized.