Alkali-silis reaksiyonunun mineral ve kimyasal katkılar yardımı ile kontrol altına alınması
Controlling alkali-silica reaction by using mineral and chemical admixtures
- Tez No: 23903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMBİZ RAMYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alkali-silis reaksiyonu, Mineral katkılar, Kimyasal katkılar, Alkali-silica reaction, mineral admixtures, chemical admixtures
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
V ÖZET ALKALİ-SİLİS REAKSİYONUNUN MİNERAL VE KİMYASAL KATKILAR YARDIMI İLE KONTROL ALTINA ALINMASI ANDİÇ, Özge Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Kambiz RAMYAR Eylül 2002, 121 sayfa Tez kapsamında İzmir yöresinden temin edilen üç adet reaktif agreganın çimento alkalileri ile reaksiyonu sonucu oluşan genleşmelerin azaltılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, yöreden temin edilen iki doğal puzolan (tras ve zeolit), Seyitömer santralinden alman bir uçucu kül ve 3d lityum tuzu kullanılmıştır. Deneysel çalışmada, ASTM C1260 Hızlandırılmış Harç Çubuğu Yöntemi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda kullanılan tüm katkıların alkali-silis reaksiyonu genleşmesini azaltmada etkili olduğu anlaşılmıştır. Tezin birinci bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamı verilmiştir. İkinci bölümünde ise alkali-silis reaksiyonunun (ASR) farklı yönlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ASR'nun tespit yöntemleri ve konu ile ilgili mevcut standartlar açıklanmıştır. Dördüncü bölümde mineral ve kimyasal katkıların ASR'na etkisi incelenmiştir. Beşinci bölüm, deneysel çalışmaya ve buradan elde edilen sonuçlara ayrılmıştır. Son bölümde ise araştırmada elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT CONTROLLING ALKALI-SILICA REACTION BY USING MINERAL AND CHEMICAL ADMIXTURES ANDİÇ, Özge MSc in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kambiz RAMYAR September 2002, 121 pages In this thesis, it is aimed to reduce the expansions caused by the reactions between cement alkalies and three types of reactive aggregate obtained from Izmir region. For this purpose, two natural pozzolans (trass and zeolite) provided from the region, and a fly ash from Seyitömer powerplant and two lithium salts are used. In the experimental study, ASTM C1260“Accelerated Mortar Bar Test Method”is applied. As a result, all admixtures are found to be effective in reducing the expansion caused by alkali-silica reaction. The object and scope of the study is given in the first chapter. In the second chapter, different aspects of alkali-silica reaction is mentioned. In the third chapter, methods of determination of alkali-silica reaction (ASR) and related standards are explained. The fourth chapter is devoted to the effects of mineral and chemical admixtures on ASR. Fifth chapter covers the experimental study, the results obtained and their discussions. In the last chapter, the conclusions of the study are drawn.