Kore Savaşı'nda Türk Ordusu'nun lojistik desteği
Logistics support of Turkish Armed Forces in Korean War
- Tez No: 239119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MEHMETEFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kore Savası, NATO, Kore Savası ve Türkiye, Sovyet Tehdidi, Birleşmiş Milletler, Güney Kore, Kuzey Kore, ABD, SSCB, Lojistik Destek, Korean War, NATO, Korean War and Turkey, Soviet Threat, United Nations, South Korea, North Korea, USA, USSR, Logistics Support
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
İkinci Dünya Savaşı, yeni bir dünya düzeninin kurulmasına ve dünya üzerinde kurulu olan güç dengelerinin tamamen değişmesine neden olmuştur. İkinci Dünya Savaşı, SSCB ve ABD'nin iki süper güç olarak dünya siyaset sahnesinde yer almasını sağlamıştır.ABD ve SSCB'nin, birbirine zıt ideolojilerle yönetilmeleri ve SSCB'nin komünizmi yayarak, hâkimiyet alanını genişletmeye çalışması, dünyanın Batı ve Doğu olmak üzere iki bloğa ayrılmasına neden olmuştur. Bu dönemde Türkiye, komşusu SSCB'nin Doğu illerinden toprak talebi ve Boğazlardan üs isteği ile karşı karşıya kalarak büyük bir güvenlik endişesine kapılmıştır. Ekonomik olarak güçlü bir konumda da olmayan Türkiye, SSCB tehdidinin getirdiği ekonomik yükü de taşıyacak durumda değildi.SSCB'nin yayılmacı tavrı, ABD ve Avrupa ülkelerini ekonomik, siyasi ve askeri açıdan işbirliğine götürdü. Ekonomik örgütler kuruldu ve savunma amaçlı anlaşmalar yapıldı. Bunların içerisinde en önemli olan ise savunma amaçlı olarak kurulan Kuzey Atlantik İttifakı idi.SSCB tehdidine karşı güvenlik arayışlarına giren Türkiye, yüzünü batı dünyasına dönerek Batılı kurumların içerisinde yer almaya çalışmıştır. Güvenlik endişelerini gidermek için NATO'ya girmek istediyse de, Ancak, çeşitli nedenlerle kabul edilmemiştir. İşte bu dönemde Komünist yayılmacılık, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye saldırması ile kendini gösterdi. Bu kez hür dünya, ABD önderliğinde Birleşmiş Milletlerin verdiği yetki ile komünist yayılmacılığa karşı dur demek üzere harekete geçmiştir. Türkiye, Birleşmiş Milletlerin yanında yer alarak ve Kore'ye asker gönderme kararı vererek, NATO'ya girebilmek için komünizme karşı verilen bu savası bir fırsat olarak görmüştür.Savaşa girme kararından sonra bir tugay büyüklüğündeki bir kuvvetin lojistik açıdan kısa bir zamanda nasıl destekleneceği ilk akla gelen konuydu. Kararın ardından ilk hazırlıklara ve eğitim çalışmalarına derhal başlandı. Lojistik imkânlar sınırsız bir şekilde tugayın lojistik açıdan desteklenmesine yöneltildi. Hazırlıkların ilk başından itibaren ve savaş esnasında Birleşmiş Milletler adına Amerikan lojistik yardımı Türk askerinin mücadelesine büyük destek olmuştur.Savaşın sonunda her iki tarafta amacına ulaşamadı. Ancak, Türk askerinin kahramanlığı ve Türkiye'nin stratejik öneminin kavranması, Türkiye'nin NATO'ya girişini sağladı.
Özet (Çeviri)
World War II caused to completely change of established balance of power on the world and to establish a new world order. World War II got USSR (Union Soviet Socialist Republics) and USA to take part on the policy stage of world as two super power.Because of the fact that USA and USSR were governed different ideologiesand dominance area was tried to extand by USSR via spreading communism, the world was separated two part, East and West. In this period, by encountring, Turkey had a big security concern to be put forward territorial claims by USSR for East cities and to be needed base for Bosphorus. Turkey that did not have an economical power, did not bear getting economical problem of USSR?s threat.The behaviour of USSR?s wish of spreading communism cause that USAand Europe?s countries collaborated for economical, political and military. Economical organizations were organized and understandings were made for defense. The most important one was North Atlantic Alliance that was made for defense.Turkey that sought security towards USSR?s threat, turned to west world. She tried to be in western institutions and wanted to enter NATO in order to remove the security concern; however, this was rejected for different reasons. In this period, because of that North Korean attacked to South Koren, spreading of Communism appeared again. Therefore, free world acted so as to stop spreading of Communism with United Nations? authority in leadership of USA. Turkey took United Nations? place and determined military aid for Korean. She took advantage of the war against Communizm in order to enter NATO.There was a first issue was that how could be supported a power, which was same bigness like a brigade, with considering logistics in a short period, after the Decision of starting war. After the Decision, first preperations and education Works were urgently started. Logistics possibilities were unlimitedly managed to support the brigade. From begening to end of preperations, turkish soldiers were supported morally by American logistic and in the name of U.N.Both sides could not reach their aims at the end of the war. Nevertheless, exploit of Turkish military and understanding of Turkey?s strategical emphasis made Turkey enter NATO.