Kore Savaşı'na gönderilen ilk birliklerin Türkiye'deki lojistik tertiplenmeleri
Logistical deployment of the first troops to be sent to Korean War, in Turkey
  1. Tez No: 648796
  2. Yazar: ALPER İŞÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kore Savaşı, Lojistik Destek, Kore Savaşı ve Türkiye, Savaş Hazırlıkları, A.B.D. ve Türkiye, Korean War, Logıstıc Support, Korean War And Turkey, Battle Readıness, Usa And Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Dünya üzerindeki güç dengelerini değiştiren II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya, gücü ellerinde bulunduran devletler olarak kabul görmüştür. Kuruluşu'nun 27. yılında olan, halkının büyük mücadeleler sergileyerek elde ettiği bağımsızlığının neticesinde kalkınmasının ilk yıllarında müttefik arayışında olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bu güç dengesi içinde yer bulmasında önemli noktalardan biri de Kore Savaşı'nda Türkiye'nin sergilediği tavırdır. Türkiye'nin Kore Savaşı'ndaki yardımı, savaşın bir parçası olsa da gelecekte Birleşmiş Milletler'le sağlanmaya çalışılacak olan Dünya ülkeleri arasındaki barışın başlangıcı niteliğindedir. Türk Silahlı Kuvvetleri kıtalar ötesine yapacağı her türlü askeri operasyon için kamuoyu önünde haklı olarak destek bulmalıdır. İcra edilecek operasyon tecrübe isteyen bir hazırlık aşamasıyla başlatılmalı ve eksiksiz olarak sürdürülmelidir. Hazırladığım bu çalışma, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hangi şartlarda, hangi olumsuzluklarla karşı karşıya kalarak bu büyük kapsamlı göreve hazırlık yaptığını incelemektedir. Türk Ordusu'nun tüm lojistik kaynaklarının, tek bir unsurun tam anlamıyla donanımlı hale getirilmesi amacıyla nasıl organize edildiği ele alınmıştır. Türkiye'nin A.B.D. ile beraber hangi hazırlıkları gerçekleştirdiğini açıklamaktadır. Mevcut imkânlarını yönlendirme şekli ve alacağı yardımları nasıl etkin biçimde kendi birliklerine aktaracağı konusunda o dönemde yapılan hazırlıklar ele alınmıştır. Karşılaşılan olumsuzlukların değerlendirilme şekli ve çözüm üretmeye yönelik fikirlerin uygulama şekilleri ortaya konmuştur. Mevcut araştırmada yapılan ortaya konulan iyi ve kötü uygulamalar, gelecekte icra edilecek harekâtlara yönelik olarak başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere ülkenin tüm kamu kurumlarına yardımcı olacak fikirler ihtiva etmektedir. Aynı zamanda günümüz şartlarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin imkân, kabiliyet ve teçhizat açısından başka ülkelere olan ihtiyaç durumunun ne şekilde değişime uğradığının tespiti yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
After the World War II, that changed the balance of power on the world, United States of America and Russia are accepted as the stand in the gate countries. One of the significant points for Turkey, which was in the 27th year of its foundation after its people struggled for their independence and were in the early years of their development, took place in this balance of power is its behaviour during the Korean War. Even Turkey's behaviour during the Korean War was a part of the war, it was also the beginning of the peace among the world countries that would tried to be provided with the United Nations. Turkish Armes Forces should have the public support for its transcontinental operations. The operation to be carried out should be started with a preparation phase that requires experience and should be carried out completely. This study, which I have prepared, examines how the Turkish Armed Forces got ready in which conditions and what negatives are faced for this comprehensive task. It is discussed that how the Turkish Army's logistics resources are organized in order to make a single element fully equipped. It explains which preparations have accomplished by Turkey and USA. The preparations made in that period on the way of directing the existing opportunities and how to effectively transfer the aid to its own units were discussed. The way of evaluating the encountered negativities and the application methods of the ideas for producing solutions are presented. The good and bad practices put forward in the research involve ideas that will help all the public institutions of the country, especially the Turkish Armed Forces, for the future actions. At the same time, it is possible to determine how the Turkish Armed Forces' needs situation has changed for other countries in terms of possibilities, capabilities and equipment.