Anton Pavloviç Çehov'un 2bir Evlenme teklifi' adlı tiyatro metnindeki ' Natalya' karakterine çalışma sürecinin analizi
The prosess analyze of the preparation for the character ' Natalya' in the ' Wedding Proposal' written By Anton Pavloviç Çehov
- Tez No: 239134
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MÜGE GÜRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyuncu, Süreç, Teknik, Dil birliği (Dramaturji), Ortak üretim
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 26
Özet
Film ve Drama Yüksek Lisans Programı'nda oyunculuk öğrenimi gören Evrim Asutay tarafından Anton Pavloviç Çehov' un `'Bir Evlenme Teklifi'' adlı kısa oyunu, oyuncunun çalışma süreçlerinin analizini yapmak amacıyla araç olarak kullanılmıştır. Bu çalışma; üretim sürecinin analizini yaparak, oyuncunun ihtiyaçlarının, karşılaştığı sorunların ve çözümlerinin neler olduğunu araştırmak, süreç sanatı olan tiyatronun hangi parçasını ne şekilde oluşturduğu sorusuna cevaplar bulmak amacıyla yapılmıştır.Oynama eyleminin gerçekleşebilmesi için uygun koşulların varlığının sağlanması gerektiğini savunan ve bunların neler olabileceğine dair sorgulamada bulunan bu tezde araç olarak gözlem yöntemi kullanılmıştır. Bu nedenle; öznel bir sürecin analizi yapılarak elde edilen sonuçlar, konuya dair nesnel doğruları saptamak amacıyla irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Evrim Asutay, currently a drama student at Film and Drama Graduate Programme has used Anton Pavlovich Chehov?s ona act play ?The Marriage Proposal (or The Proposal)? as a tool to analyse the actress? work processes. By analysing the production process this study study has been conducted with the intention of determining the actor?s needs and problems, researching solutions and find an answer as to which part it constitutes in context of theatre, which actually the art of processes.This thesis advocates the necessity of providing suitable conditions for acting to be practiced whilst questioning as to what these conditions should consist. Observation method has been used for the study. This is why results obtained by conducting an analysis on a subjective process have been examined to determine objective truths related to the subject.