İş Hukuku yaptırımları
The sanctions of Labor Law
- Tez No: 239142
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sanction, Labor Law, Judicial Sanction, Administrative Sanction, Penal Sanction, Disciplinary Sanction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İş hukuku, temelde işçilerin korunması gereksiniminden doğmuştur. İşçinin iktisaden güçsüz olması yüzünden korunması gerektiği düşüncesi nedeniyle düzenlemeler ortaya çıkmıştır. Bu noktada, iş hukuku çalışma yaşamındaki ilişkileri düzenleyen bir temel kaynak niteliğindedir. Çalışma yaşamı içerisinde yer alan işçi ile işveren arasındaki ilişkileri mümkün olduğu kadar tarafların lehine şekilde uygulanmasına yönelik bir kaynaktır. Özellikle de işçilere yönelik olan istismarların önlenmesi için işçiyi koruyucu hükümler içermektedir.. Ancak bu noktaya kadar çalışma barışının sağlanması amacıyla yapılan düzenlemelerden bahsederken işçiyi koruma amaçlı olduğundan bahsetmiş olsak da , yapılan düzenlemelerde işçiye de uygulanacak yaptırımlar yer almaktadır.İş hukukumuz çalışma yaşamına getirdiği düzenlemelerle birlikte uygulanmasını da sağlamaya çalışmaktadır. İş hukuku kurallarına aykırı davrananlara uygulanacak yaptırımlar hukuki, cezai, idari ve disipliner niteliktedir. Bu bilgiler ışığında yaptırımlar; işçi ve işverenlere uygulanan ?hukuki yaptırımlar?, 4857 Sayılı İş Kanunumuzdaki düzenlemelere aykırı davranışlara yaptırım olarak uygulanan ?idari yaptırımlar? ile 2821 Sendikalar Kanununu ve 2822 Toplu iş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununu düzenlemelerine ilişkin aykırı davranışlara uygulanan ?ceza yaptırımları? ve son olarak da ?disiplin cezaları? olarak üç bölüme ayrılmıştır.Anahtar Kelimler: 1)Yaptırım 2) İş Hukuku 3)Hukuki Yaptırım 4) İdari Yaptırım 5) Ceza yaptırımı 6) Disiplin Cezası
Özet (Çeviri)
Fundamentally, Labor Law born from the requirement for prevention of workers. Owing to the weakness of a worker economically, labor regulations arised because of the idea that he has to be protected. At this point, Labor Law is like a basic source which orders the relationships within the working life. It is a basis that provides to apply in favor of both parties, worker and the employer which exist in the working life, as far as possible between the relationships of them. Labor Law comprises protective rules for workers especially to prevent the abuses directed to them. However, up to here although we mentioned about the regulations that aim to protect workers while we are talking about the regulations which are done for providing the work peace, in these regulations there are some sanctions that will be executed for workers too.Together with the regulations that our Labor Law brings to working life, it also tries to ensure the application of these regulations. The sanctions that will be imposed to ones which act against Labor Law are in judicial, penal, administrative and disciplinary types. In light of the foregoing, the sanctions are seperated into three parts such as; ?judicial sanctions? which are applied to workers and employers, ?administrative sanctions? which are applied to ones who act against the regulations in our 4857 numbered Labor Law with ?penal sanctions? which are applied to ones who act against the regulations in 2821 numbered Trade Union Law and 2822 numbered Collective Agreement Strike and Lockout Law, and lastly ?disciplinary sanctions?.