İş Hukuku'nda eşitlik ilkesi
Equality principle in labor law
- Tez No: 693982
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Hukuku, Avrupa Birliği Hukuku, Amerikan Hukuku, Eşitlik İlkesi, Ayrımcılık Yasağı, Turkish Law, European Union Law, American Law, Equality Principle, Non-Discrimination
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Türk ve Uluslararası İş Hukuku sistemlerinde yer alan eşitlik ilkesi oluşturmaktadır. İlk çağlardan günümüze kadar oluşan toplumlar, heterojen bir yapıya sahip olup, kişi veya kişi grupları benzer özelliklere sahip değildir. Hem ülkemizde hem de dünyada, kişi veya kişi grupları başka bir kişi veya kişi grubu ile arasında bulunan fiziksel durumdan, bulundukları konumdan, düşünce yapılarından veya başka sebeplerden oluşan farklılıklardan dolayı ayrımcı davranışlara maruz bırakılmıştır. Özellikle çalışma hayatında kişi veya kişi gruplarının maruz kaldığı ayrımcılıkların artmasıyla, eşitlik ilkesine ihtiyaç geçmişten günümüze kadar artarak devam etmiştir. Eşitlik ilkesinin bir gereği olarak ayrımcılık yasağı getirilerek, Türk ve Uluslararası Hukuk Sistemlerinde işverenin karşı yükümlülükleri ve yaptırımları kanunlardaki düzenlemelerde yerini bulmuş, işçi korunmaya çalışılmıştır. Çalışmada, Türk, Avrupa Birliği ve Amerikan hukuk sistemlerinde yer alan kanunlar ve uluslararası belgeler ışığında işçinin maruz kaldığı ayrımcılıklar ve bunlara karşı alınan önlemler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is“equality principle”which takes place in Labour Laws of Turkish and International Legal Systems. The societies, from ancient times to today, have heterogenious structures and people or groups of people don't have similar features. Both in our country and in the world ,people or groups of people have been subject to discriminating behaviours because they have physical differences,different ways of thinking,having different positions or other differences from other people or groups of people. Especially in business life,since discrimination towards people or groups of people have increased the need for the principle of equality has been increasing . As a requirement of the principle of equality ,banning discrimination was put into practice and in Turkish and Internatinal Legal systems,employers' legal obligations and enforcements aganist discrimination took place at the laws and workers were tried to be protected.