Bebeklikte yapılan demir profilaksisinin demir eksikliği gelişimini önleme ve psikomotor gelişim üzerine etkisi
The effects of iron supplementation in infancy on prevention of iron deficiency and psychomotor development
- Tez No: 239165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, demir profilaksisi, Bayley Bebekler İçin Gelişim Ölçeği II
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bebeklikte yapılan demir profilaksisinin demir eksikliği gelişimini önleme ve psikomotor gelişim üzerine etkisiPek çok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye'de de demir eksikliği anemisi (DEA) çok sayıda çocuğu etkilemektedir. Türkiye'den yapılan bazı çalışmalarda anemi sıklığının %48 ve 75 arasında değiştiği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı bebeklerde anemi için risk faktörlerini incelemek, zamanında doğan bebeklerin 12. ayda demir durumunu değerlendirmek, demir desteğinin demir eksikliği (DE) ve DEA'sinin gelişimini önleme ve gelişimsel test skorları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmaya Ocak- Aralık 2005 tarihleri arasında zamanında doğmuş, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlam çocuk polikliniğinde 1 yaşına kadar düzenli takipleri yapılan, herhangi bir kronik hastalığı olmayan 400 bebek alındı. 400 vakanın cinsiyetlerinin dağılımı 213 erkek (%53,3), 187 kız (%46,7) idi. Bu vakaların hepsine 4. aylarından itibaren 1mg/kg/gün dozunda demir desteği önerilmişti. Bu vakaların 1 yaş kontrolünde yapılan DE anketi ile ailelerin sosyoekonomik ve demografik özellikleri, süt çocuğunun beslenme alışkanlıkları, önerilen demir profilaksisini kullanıp kullanmadığı saptandı. Kontrollerde bebeklerin antropometrik ölçümleri, ayrıntılı fizik muayeneleri ve zamanı geldikçe aşıları yapıldı. Demir durumunu değerlendirmek için tam kan sayımı, ferritin değerleri ölçüldü. 10,5 gr/dl altında Hb, 70 fentolitre(fl) altında MCV, 15 ng/ml ve altında ferritin, 14.5% üzerinde RDW, %33 altında Htc değerlerinden en az ikisine sahip olanlar DEA; yalnız serum ferritin düzeyi 15 ng/ml'nin altında olanlar DE alarak değerlendirildi. Verilerin analizi SPSS for Windows 11,5 istatistik paket programında yapıldı. İstatistiksel karşılaştırmada sürekli değişkenler için t testi ve varyans analizi, kesikli değişkenler için ki-kare testi kullanıldı. Demir düzeyleri hakkında bilgisi olmayan bölüm psikoloğu tarafından Bayley II Bebekler İçin Gelişim Ölçeği (BBGÖ) tüm bebeklere yapıldı. BAYLEY II sonuçları Kolmogrow-Smirnov testi kullanılarak analiz edildi. Çalışmaya dahil edilen bebeklerin ortalama Hb değeri 12.1 ±1.1 (6.1-15), ortalama ferritin değeri 26.3±32.7 (1-480) olarak bulundu. Çalışma grubunda anemi prevelansının %7, DE prevelansının %36,8 olduğu görüldü. DE gelişimini etkileyen faktörler arasında annelerin doğum aralıklarının sık olması, inek sütüne 1 yaştan önce başlanması, önerilen demir profilaksisine uyumsuzluk, erkek cinsiyet, ailenin gelir düzeyinin ve bebeğe bakan kişinin eğitim seviyesinin düşük olması gösterildi. Onikinci aydaki demir durumu üzerinde çok belirgin bir olumsuz etkisi olan inek sütünün erken başlanması en önemli diyetsel faktör olarak gösterildi. Demir eksikliği olan bebeklerde BBGÖ II ile zihinsel ve motor test puanlarının daha düşük olduğu bulundu. Sonuç olarak DEA'nin ülkemizde bebek ve çocuklarda çok yaygın olması ve bilişsel işlevleri olumsuz yönde etkilemesi nedeni ile, DEA'nin önlenmesi için uygun beslenme önerileri ile (ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi, ilk 1 yaşta inek sütü başlanmaması, anne sütü verilemiyorsa demirle zenginleştirilmiş formulalarla beslenmesi) birlikte gerekli demir desteğinin 4. ayda başlayarak 2 yaşa kadar devam edilmesi ve DE taramasının 9-12 aylar arasında yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The effects of iron supplementation in infancy on prevention of iron deficiency and psychomotor developmentIn Turkey, as well as in other developing nations, iron deficiency anemia (IDA) affects a significant number of children. In some studies from Turkey, anemia prevalence was found to range between 48-75%. The aim of the present study was to investigate risk factors for anemia in infants, evaluate the iron status of full term babies at 12 months of age, the effects of iron supplementation on prevention of ID- IDA and infant developmental test performance. Four hundred healthy term infants who were born between June and December 2005 and regularly followed up at Gazi University Hospital well baby clinics until 12 months of age, were considered for enrollment in the study. Of these infants, 213 (53.3 %) were boys and 187 (46.7%) were girls. Iron supplementation in a dose of 1mg/kg/day was given to all of these patients. Participant families were asked to complete a questionnaire with items on socioeconomic and demographic factors, information on feeding practices, and adherence to the use of iron supplementation. Complete physical examination was perfomed, anthropometric measures were obtained and routine immunizations were applied. Iron status of the infants was determined by complete blood count and ferritin. Those infants having 2 or more of the following abnormal measures were considered to have IDA: hemoglobin level 14,5, Htc