The requirements of a good taxation system: Recent evidence from Turkey
İdeal vergilendirme sistemi için gerekli şartlar: Türkiye örneği
  1. Tez No: 239166
  2. Yazar: NİHAN ŞULHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. UFUK TUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergilendirme, Dolaysız Vergiler, Dolaylı Vergiler, Büyüme, Türkiye, Taxation, Direct Taxes, Indirect Taxes, Growth, Turkey
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez son zamanlarda gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan vergi sistemlerini incelemekte, Türkiye'yi baz alarak vergilendirmenin makroekonomik etkilerini sorgulamakta ve bu çalışmaları yaparken son dönemde Türkiye'ye ait makroekonomik göstergelerden ve aynı zamanda vergilendirmenin etkilerini inceleyen ampirik ve teorik çalışmalardan yararlanarak Türkiye'nin vergilendirme sistemi nasıl olmalıdır sorusuna cevap bulmaya çalışmaktadır. Türk vergi sistemi karmaşık ve hızlı değişen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle vergi mükellefleri tarafından tam olarak anlaşılması ve benimsenmesi zordur. Bununla beraber, birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi dolaysız dolaylı vergi oranlarından da görüleceği üzere uzun zamandır adil olmayan vergilendirme sistemi uygulanmaktadır. Oysa durum gelişmiş ülkelerde tamamen farklıdır. Vergi oranlarının üretim, tüketim ve büyümeyi teşvik amaçlı düşürülmesi ve dolaylı vergilerden vergi mükelleflerinin gelirleri ile doğru orantılı olarak tahsil edilen ve bu nedenle adil olduğu düşünülen dolaysız vergilere geçiş yapılması gerektiği yönünde kanıtlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis describes a picture of taxation systems that is recently applied in developing and developed countries, centralizes Turkey and thus questions macroeconomic effects of taxation, provides evidence by using recent macroeconomic indicators, at the same time benefits from both empirical and theoretical studies dealing with the effects of taxation and asks how the taxation system of Turkey should be. Turkish taxation system has a complicated and a rapidly changing structure, therefore, it is unlikely to be fully understood and adopted by the tax-payers. Further, there is a long-lasting unfair taxation which can be observed in the percentage level of direct-indirect tax ratios as most developing countries do even though the situation is completely different in developed countries. There is clear evidence that taxes should be lowered to encourage production, consumption, and growth; and directed from indirect taxes to direct taxes which are collected depending on the income level of tax-payers, and therefore, assumed to be fairer.