Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kemerburgaz - Ağaçlı Koruma, Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kayıtlı bulunan kanunla ihtilafa düşmüş çocukların sosyodemografik ve kriminolojik bakımdan değerlendirilmesi
The evaluation from the sociodemographical and chriminological side Of children Of juvenile delinquent who are inscribed to Social Services and Child Protection Agency Kemerburgaz - Ağaçlı Protection, Maintenance and Rehabilitation Center
  1. Tez No: 239190
  2. Yazar: ZİLAN DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Suçluluğu, Çocuk Adalet Sistemi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Juvenile Delinquency, Child Justice System, Social Services and Children Protection Agency
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Çocuk suçluluğu konusu dünyada ve ülkemizde çok önemli bir sosyal sorundur. Tüm dünyada çocuk suçluluğunun nedenleri, mevcut durumu, önlenmesi ve suça itilen çocukların topluma yeniden kazandırılması ile ilgili yoğun çalışmalar bulunmaktadır.Dünyada çocuk adalet sistemiyle ilgili çocuğun yetişkin adalet sisteminden ayrı tutulmasına ilişkin gelişmeler yaşanırken ülkemizde de Çocuk Koruma Kanunu ile birlikte çocuk suçluluğunun üzerinde daha fazla durulmuştur. Adalet Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kanunla ihtilafa düşen çocukla ilgili yasal ve kuramsal çalışmaları uzun yıllardır sürmektedir.İstanbul kentinde yaşayıp kanunla ihtilafa düşen 7-18 yaş arasındaki çocukların Çocuk Mahkemesi hakiminin aldığı koruma ve bakım tedbirini yerine getirmek üzere açılmış ?Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Kemerburgaz - Ağaçlı Koruma, Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi?nde kayıtlı bulunan çocuklar çalışma grubumuzu oluşturmuştur.Çalışma grubumuzu oluşturan çocukların kuruluştaki dosyalarından edindiğimiz sosyodemografik özellikler incelenmiştir. Çocuk, ebeveyn ve kardeşlerin kriminolojik özellikleri arasındaki bağlantı değerlendirilmiştir. Çocuğun davranış özellikleri çevresel ve bireysel özellikler içerisinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As in the whole world, juvenile delinquency is also one of the major social problems in our country. There are intensive efforts all around the world to find the reasons for juvenile delinquency, to assess its current state, to prevent it and to rehabilitate the kids forced into crime.The children justice system is being started to be considered apart of the adult justice system in the world. during this improvment,the law of child's protection has become a more interested subject in our country. Some constitutional and institutional studies about juvenile delinquent of the ministry of justice and social services has been performing for years.Our working group is the children which are all inscribed to“Social Services and Children Protection Agency, Kemerburgaz - Ağaçlı Protection, Maintenance and Rehabilitation Center”, a center performing the law of juvenile court judge about the juvenile delinquents living in İstanbul and aged between 7 and 18.Sociodemographic features that we have reached from the files of organizations that belong to the childrens wich form our working group, has examined. The connection between children, hir/her parents felows chiminological features has studied carefully. by the way the behavioral chracterictics has always been considered relatedly with personal and environmental characterictics.