Orta öğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kişisel özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında ilişkinin incelenmesi
To be defined the relation between personal properties and organizational commitment of the teachers, work in secondary school
- Tez No: 239206
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Örgütsel Bağlılık, Öğretmen, Ortaöğretim
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.İstanbul ili Kadıköy ve Ataşehir ilçelerinde bulunan ortaöğretim okullarında görev yapan toplam 251 öğretmene, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, 16PF Kişilik Envanteri ve Balay (2000) tarafından geliştirilen Örgütsel Bağlılık Ölçeği uygulanmıştır. Öğretmenlerin kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılık düzeyleri ile bu iki durum arasındaki ilişkinin belirlenmesinin yanı sıra; cinsiyet, yaş, medeni durum, mesleki kıdem ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Örgütsel bağlılık kendi içerisinde de uyum, özdeşleşme ve içselleştirme olarak üç boyutta değerlendirilmiştir. 16PF Kişilik Envanteri ise dışa dönüklük, endişe düzeyi, gerçekçilik, bağımsızlık ve oto kontrol kişilik özelliklerini ölçmektedir. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 11.5 programında manidarlık düzeyi .05 olarak çözümlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesi için ortalama (X), standart sapma (SS), bağımsız gruplar t ? testi, tek yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Post Hoc Tukey testi, Pearson Momentler Korelasyon Analizi istatistiksel teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin genel olarak endişeli kişilik özelliği gösterdiği, öğretmenlerde en az rastlanan kişilik özelliğinin ise bağımsızlık kişilik özelliği olduğu belirlenmiştir Öğretmenlerin, içselleştirme bağlılık düzeyinin en yüksek, buna karşın, uyum bağlılık düzeyinin ise en düşük olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin uyum, özdeşleşme ve içselleştirme düzeyleri ile kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is tried to be defined the relation between personal properties and organizational commitment of the teachers, work in secondary school, and also some proposals are given.The data form that was improved by the researcher, 16 PF Personality Inventory and Organizational Commitment Scala that was developed by Balay (2000) were applied to 251 teachers work in secondary schools in Kadıköy and Ataşehir, the districts of Istanbul. Personal properties of teachers and organizational commitment doses as well as determination of the relation between these two conditions, it is also researched the effects of variables like gender, age, marital status, job seniority and level of education over the personal properties and organizational commitment. Organizational commitment is evaluated in itself by three dimensions as harmony, identification and internalization. 16 PF Personality Inventory is composed by extroverted, level of anxiety, reality, independence and self control factories. The data that was acquired by the research, according to the programme of SPSS for Windows 11.5 , the level of meaningful was analyzed as 0.5. Evaluating the data, mean(X), Standard deviation (SS), independent samples t test analysis, unilateral variance analysis (ANOVA), Post Hoc Turkey Test, Pearson Multiplication Momentum Correlation and statistical techniques were used.As the result of the research, it was defined that teachers generally show the personal property of anxiety and the least defined personal property in the teachers is the independence. It was defined that the loyalty of internalization is the highest on the other hand the level of loyalty of harmony is the lowest. It couldn?t be found a relation between the level of harmony, identification, internalization and personal properties of the teachers. It couldn?t be found a meaningful relation between the personal properties of teachers work in secondary schools and organizational commitment.Key Words; Personality, organizational commitment, teacher, secondary education