Endüstri meslek liselerinde kullanılan teknolojilerin öğretim kalitesine etkisi
The effect of technology education in industry profession high schools
  1. Tez No: 239211
  2. Yazar: REFİK ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, mesleki eğitim, eğitim, öğretim, eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi, okul, kalite oluşturmaktadır, Technology, Education Job, Occupation, Education, Educational Technology, School, Quality work is being used
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Tüm öğrencilere geleneksel yöntemleri kullanarak kaliteli bir eğitim vermek ekonomik açıdan oldukça güçtür. Halen ülkemizde eğitim giderlerinde artış, sınırlı kaynakları verimli kullanma gereksinimi, standart ve kalite yetersizliği, eğitim maliyetini düşürme gereksinimi, finansman yetersizliği, mali olanakların dengesiz dağılımı gibi hususlar ekonomik içerikli sorunlar olarak varlığını korumaktadır. Konuya eğitsel boyut açısından bakınca belirli zaman ve yaş diliminde verilen eğitim yerine yaşam boyu eğitim, elit grup yetiştirme yerine kitle eğitimi, öğrenmede bilgi aktarma yerine bilgi üretmeyi esas alma, eğitimde seçici eleyici strateji yerine tamamlayıcı ve yetiştirici stratejiyi esas alma ve benzer yönelimler ortaya çıkmaktadır.Günümüzde yaşanan sorunlar nedeniyle eğitimin geniş kitlelere kaliteli olarak ulaştırılabilmesi için teknolojinin imkanlarından yararlanılması gerekmektedir. Dolayısıyla teknolojinin eğitim uygulamalarında yeri ve önemi sürekli artmaktadır.Kaliteyi veciz bir şekilde ifade etmek istersek Kalite = Hedeflerin Başarılması olarak ifade edebiliriz. Kalite düzeyini ise = Tecrübe / Beklenti olarak ifade edebiliriz.Değişim, gelişim ve ilerleme için Mesleki Eğitim ve Mesleki Eğitim'de kullanılan teknolojilerin kalitesinin öğretim kalitesi ve verimliliğine etki ettiği kaçınılmaz bir gerçektir. Bununla birlikte, kullanılan teknoloji ne kadar yeni, ileri ve kaliteli olursa olsun bunu kullanacak olan insan faktörü de ihmal edilmemelidir. Çünkü eğitimin girdisi de insandır, çıktısı da insandır. Öğretmen ve öğrenci faktörü de ihmal edilmemesi gereken bir olgudur. Öğretmenler Hizmet İçi Eğitim programları aracılığı ile mezun oldukları döneme göre, teknolojideki ve dolayısıyla Eğitim Teknolojileri'ndeki gelişmelerle ilgili oluşan açığı kapatmaları gerekmektedir. Öğrenci açısından ise, öğrencinin ilgisini çekme, merak uyandırma öğretim kalitesi açısından önemlidir. İlgi ve merak yoksa, orada kalite, verimlilik ve başarıdan da söz edemeyiz.Bu araştırmada Endüstri Meslek Liselerinde kullanılan teknolojilerin öğretim kalitesine etkisi incelenmiştir. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket İstanbul ili; Üsküdar, Şişli ve Beykoz İlçe Mili Eğitim Müdürlüklerine bağlı okullarda çalışmakta olan ve araştırmaya tesadüfî olarak katılan 215 tane Meslek ve Kültür Öğretmenlerine uygulanmıştır. Anket üç bölüm ve 35 sorudan oluşmaktadır. Birinci bölümde kişisel bilgiler ve bağımsız sorulardan, ikinci ve üçüncü bölüm ise bağımlı sorulardan oluşmuştur.Bu çalışmada kullanılan anketin istatistikî çözümünden p.05 düzeyinde anlamlı ilişkiler elde edilmiştir. Anlamlı bulunan ilişkiler değerlendirilmiş ve tablo halinde sunulmuştur. Anlamlı bir farklılık gözlenmeyen gruplar araştırma dışı bırakılmıştır. Araştırma sonucunda meslek liselerinde kullanılan teknolojilerin öğretim kalitesine etkisi olduğu tespit edilmiştir.Dokuz bölümden oluşan araştırmanın birinci bölümünde; problem durumu, problem cümlesi, alt problemler, denenceler, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, sayıtlılar, araştırmanın sınırlılıkları ve tanımlar yer almıştır.Araştırmanın ikinci bölümünde; teknoloji, mesleki eğitim, eğitim ve öğretim konusu, eğitim teknolojisinin gerekliliği, gelişimi, faydaları, temel ilkeleri, hedefleri ve öğrenci merkezli eğitimde kullanımının sistematik planlanması ile ilgili literatüre yer verilmiştir.Metodoloji kısmını oluşturan üçüncü bölümde; araştırma yöntemi, evren ve örneklem, veri toplama teknikleri ve araçları ve verilerin çözümlenmesine ilişkin bilgiler verilmiştir.Dördüncü bölümde, araştırma sonucunda elde edilen bulgular, bağımsız değişkenlere göre istatiksel yöntemler kullanılarak tablolar halinde verilmiş ve gerekli yorumlamalar yapılmıştır.Araştırmanın beşinci, altıcı ve yedinci bölümlerinde ise sırasıyla konu ile ilgili tartışmalar, sonuçlar ve elde edilen veriler doğrultusunda geliştirilen öneriler yer almıştır.
Özet (Çeviri)
It is hard in an economic way to teach the students well by following standard teaching ways. Still in our country the increase in education, the need of using the money for education wisely, deficiency in standard and quality, the idea of decreasing education, financial poorness, unbalance in finance and stuff like this still is an economic problem.If we look at this subject in an educational way after a while we can see that education that is based on time and the age group instead of lifetime education, quality education instead of choice groups, instead of transferring knowledge thinking about producing knowledge, and to bring up this kind of orientations.The technology should be used to send a high quality education to other places because of the problems we are having at this present time.If we want to define quality in a gnomic way Quality = Succeeding your goal. The quality order could be defined as Experience / Expectation.In this investigation it is discovered that it is good to use technology in Industry Career?s. In this investigation the comb has been used. The survey that has been used is about İstanbul, Üsküdar, Şişli and Beykoz district for the educational manager and it is connected to the who works at the school and the people that join?s the investigation. It is enforced to 215 professionals and cultural teachers. The survey has three parts and 35 questions. In the first part it?s about personal information and free questions. In second and third part it?s about addicted questions.In this work the used survey is statistical and is has been solved and they have got the relationships between p.05. If they found the good tableau and if they have a good reason then they will rated it. At the end of the investigation the career?s in high school like technology is good.Researching next part: technology, education diploma, education and teaching topics. Educational technology needs to expanded, and because of how useful it can be, and because in the majority of schools, technology related classes are given.In Methodology, the third part that is put together is the universe and examples, and the given output with the techniques and tools and also information related to.The forth part in the investigation, all of the independent results have changed statistical and the tactics have been given in the way form of tables, and the interpretation has been done.In the research of parts 5, 6, and 7, if we had any arguments we looked over the results and accepted it.In This Research,