İlköğretim ve ortaöğretim okullarında toplam kalite yönetimi uygulamalarının iş değerleriyle ilişkisi
The relation between the total quality management applications and work value in elementary and secondary schools
  1. Tez No: 239219
  2. Yazar: YAVUZ KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TKY, İş değeri, Öğretmen, TQM, Work Value, Teacher
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın amacı; İstanbul İli Anadolu yakasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin TKY uygulamalarına ait algıları ile İş değerleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket; 2008?2009 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli Anadolu yakası Üsküdar, Ümraniye ve Beykoz İlçelerinde yer alan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 351 öğretmene uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen bilgilerin çözümlenmesi SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımının belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, öğretmenlerin TKY uygulamalarına ve İş değerlerine ilişkin bulguların belirlenmesinde, aritmetik ortalama, standart sapma ve standart hata bilgilerinden ve öğretmenlerin TKY uygulamaları ve İş değerleri ile öğretmenlerin demografik özellikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde t-testi ve varyans analizi, post-hoc LSD ve Scheffé testleri, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testlerinden ve İş değerleri ve TKY ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson Çarpım Momentleri Korelasyon analizinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin İş değerleri ile TKY uygulamaları arasında ve İş değerleri ve TKY uygulamaları ile öğretmenlerin demografik özellikleri arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Araştırma sonuçları çizelgeler halinde bulgular bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The fundamental aim of this research is to determine the relation between the way the Total Quality Management is regarded by the teachers working at elementary and secondary schools located on the Anatolian side of Istanbul and affiliated to Istanbul Directorate of National Education and their Work Value.In 2008-2009 Academic year, the survey prepared according to this aim has been applied to 351 (three hundred fifty one) teachers working at elementary and secondary schools in Üsküdar, Ümraniye and Beykoz, which are districts on the Anatolian side of Istanbul.The analysis of the survey has been carried out through SPSS 15 packet programme on computer. To define the distribution of the sample group according to their demographic qualities, frequency and percentage identifier statictics; to demonstrate the findings related to the teachers? Work Value and Total Quality Management applications, arithmetic mean, standard deviation and standard mistake information; to determine the relation between three parameters; namely, the Total Quality Management applications of the teachers, their Work Value and demographic qualities, t-test, the analysis of variance, post-hoc LSD and Scheffé tests; Kruskal Wallis_ H test; Mann Whitney_U tests and finally to define the relation between the Work Value and Total Quality Management scale lower elements; Pearson Multiplication Moment Correlation analysis have been used.According to the results of the survey; some meaningful relations between the teachers? Work Value and the Total Quality Management applications as well as the one between their Total Quality Management applications and demographic have been seen. The results of the survey have been displayed in tables in the findings section .