Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi.(İstanbul ili, Kadıköy ilçesi örneği)
The investigation of the relationship between the classroom management abilities and the personality traits of classroom teachers. (The example of Kadıköy district, the city of İstanbul)
- Tez No: 239234
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi Becerileri, Sınıf Öğretmeni, Kişilik Özellikleri
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu araştırmada İstanbul İli Kadıköy İlçesi'nde devlet ve özel ilköğretim okullarında görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi becerileri ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul İli Kadıköy İlçesi'nde devlet ve özel ilköğretim okullarında çalışmakta olan 325 sınıf öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak sınıf öğretmenlerine uygulanan araştırmacı tarafından geliştirilen demografik değişkenlerin toplanmasına yönelik ?Kişisel Bilgi Formu?, Nezakat Korkmaz (1993) tarafından geliştirilen ?Sınıf Yönetimi Ölçeği? ve Yard. Doç. Dr. Canan Savran tarafından geliştirilen ?Sıfat Tarama Listesi? kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan sınıf öğretmenlerinin demografik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla frekans ve yüzde gibi betimsel istatistik kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul İli Kadıköy İlçesi'nde bulunan 800 sınıf öğretmeni, örneklem grubunu ise devlet ilköğretim okulunda görev yapmakta olan 284 sınıf öğretmeni, özel ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 41 sınıf öğretmeni toplam 325 sınıf öğretmeninden oluşmuştur.Araştırma sonucunda; öğrenme ve öğretme sürecinde, öğrencilerin dikkatini çekme davranışlarında, zaman yönetiminde ve sınıfta davranış düzenlemelerinde, kadın öğretmenlerin erkek öğretmenlere oranla daha başarılı oldukları bulunmuştur. Yaş değişkenine göre ise anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Mesleki kıdem değişkeni için; öğretimin planlanması, öğrenme ve öğretme süreci, öğrencilerin dikkatini çekme, öğrencileri öğrenmeye güdüleme, sorun davranışların oluşmadan önlenmesi, ılımlı kontrol tekniklerini kullanmada 16 yıl ve üstü kıdeme sahip öğretmenlerde önemli ölçüde anlamlı farklılık saptanmıştır. Medeni durum değişkeninin sınıf yönetimi becerileri ile kişilik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık yaratmadığı görülmüştür. Öğrenme ve öğretme süreci, öğrencileri öğrenmeye güdüleme, sınıfta sorun davranışların oluşmadan önlenmesi, ılımlı kontrol tekniklerini kullanma alt boyutları için mezun olduğu okul değişkenine bakıldığında ön lisans ve eğitim enstitüsü mezunu olan öğretmenlerin diğer gruplara göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin, çalıştığı kurum değişkenine göre sınıf yönetimi becerileri alt boyutlarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.Sıfat Tarama Listesi alt boyutları incelendiğinde; erkek öğretmenlerin, şevkat, değişiklik, ilgi, kendini suçlama, uyarlık ve kadınsı kişilik özelliklerinde kadın öğretmenlere göre daha baskın oldukları tespit edilmiştir. 51 yaş ve üstü gruptaki öğretmenlerin; başatlık, duyguları anlama, yakınlık, bağımsızlık ve saldırganlık kişilik özelliklerini diğer yaş gruplarına göre daha fazla sergiledikleri görülmüştür. Medeni durum değişkeni incelendiğinde, kadınsı kişilik özelliği için, evli olanl öğretmenlerde fark bulunmuştur. Mesleki kıdem değişkeni için; başarma, başatlık, sebat, düzen, erkeksi, erkeksi kişilik özelliklerinden 16 yıl ve üstü kıdeme sahip olan öğretmenlerin lehine fark bulunmuştur.Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeğinin alt boyutlarının her biri öğretmen kişilik özellikleri açısından incelendiğinde başarma, başatlık, sebat, düzen, duyguları anlama, şevkat, yakınlık, ideal benlik, yaratıcılık, erkeksi, otokontrol, özgüven, kişisel uyum kişilik özellikleri açısından pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Özellikle ideal benlik kişilik özelliğinin, sınıf yönetimi becerileri ölçeğinin alt boyutları ile pozitif yönde anlamlı ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Ancak, liderlik, kadınsı, karşı cinsle ilişki, uyarlık, danışmaya hazır oluş kişilik özellikleri ile sınıf yönetimi ölçeği alt boyutları arasında ilişki bulunmamıştır. Bağımlılık, saldırganlık, değişiklik, ilgi, kendini suçlama kişilik özellikleri ile sınıf yönetimi ölçeği alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this resarch, the aim is to understand both the abilities and the personalities in class management of the private and public class teachers? who have duties on the primary education in Kadıköy, Istanbul. The research is implemented on 325 class teachers? who are working on both the public and private primary education schools in Kadıköy, Istanbul. Besides this, the scanning model is used in it.In the research, as data collection tool developed by researchers, teachers applied for the collection of demographic variables“Personal Information Form”, Nezakat Korkmaz (1993) developed by the“Classroom Management Scale”, and Asst. Assoc. Dr. Canan Savran's“Adjective Scan List”was used.The analysis of the data is obtained from the SPSS program which is used in all of the research. The sample group consists of the class teachers to determine demographic characteristics such as frequency and percentages are used on the descriptive statistics.The universe of the study with 800 classroom teachers in the sample group in the public primary schools who are working 284-class teachers and besides working in private primary schools are a total of 41 classroom teachers as part of 325-class teachers in Kadıköy, Istanbul.Through research, the learning and the teaching process, students capture the attention of the conduct, the time management and the regulation of behavior in class, female teachers than male teachers were found to be more successful. The significant differences according to the age variable could not be determined. Professional seniority variable for the planning of teaching, learning and teaching process, students capture the attention of the students to learn the motives, problem with the generation of behavior to prevent, moderate control techniques in use 16 years and over seniority for teachers with substantial differences were significant. The classroom management skills with the marital status variable between personality traits does not make a significant difference was seen. Learning and teaching process, students learn the motives, behavior problems in class without the creation of prevention, moderate control techniques using sub-dimensions for the graduate school is looking into pre-license and the educational institute with graduates of the teachers according to other groups showed significant differences were found. The class teachers, classroom management skills by working in the institutions variables no significant and meaningful differences in the size has not been determined.To scan the list of the sub-size objectives is to be examined that the men teachers who has more sympathy, change, interest, self-reproach, conformity / compability, feminine personality traits than the female teachers were found to be dominant. The teachers who are in the group with 51 years and above; dominancy, emotion understanding, closeness, independence and aggressive personality traits more than other age groups that they were exhibited. Marital status variable is examined, for the feminine personality traits, differences were found in the teachers is married. Professional seniority variable for the success, dominancy, steadiness, order, manly, masculine personality features and over 16 years of seniority in favor of the teachers has noticed.The Classroom Management Skills scale of the sub-dimensions of each of the teacher characteristics are examined in terms of success, dominancy, steadiness, order, emotional meaning, conformity / compability, proximity, ideal self, creativity, masculine, autocontrl, the self, personal alignment and personality traits in terms of positively significant relationship has been identified. In particular, the ideal ego personality traits, classroom management skills of the sub-scales positively with size was found to be in the meaningful relationships. However, addiction, aggression, change, interest, personality traits and self-blame scale, the sub-dimensions of the classroom management in the negative direction of significant relationships were found. Leadership, feminine, the gender relations, conformity / compability , to consult with the classroom management skills readiness personality traits scale was not found as a correlation between the sub-dimensions.Key Words : Classroom Management, Primary Teacher, Personality Traits