Çatışma yönetimi ve ilköğretim okulu yöneticileri üzerinde bir uygulama
Conflict management and an application on primary school administrators
  1. Tez No: 239233
  2. Yazar: MELTEM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi Tarzları, İlköğretim Okulu Yöneticileri, İlköğretim Okulu Branş Öğretmenleri, İşbirliği, Uzlaşma, Uyma, Rekabet, Kaçınma, Conflict, Conflict Management Style, Primary School Administrators, Primary School Teachers, Co-operation, Compromising, Competition, Compatibility, Avoiding
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde çatışmadan kaçmak veya kaçınmak mümkün olmamaktadır. Ayrıca çatışmanın örgütler için olumlu tarafları da bulunmaktadır. Bu nedenle, yöneticiler yönetim alanlarındaki çatışmalara ön yargıdan uzak bir yaklaşım göstererek çatışmayı kesin bir şekilde yok etmeye yönelmekten daha çok çatışmayı yönetmeyi amaç edinmelidirler.Bu araştırmada ilköğretim okulu yöneticilerinin çatışmayı ele alış tarzlarının branş öğretmenleri tarafından nasıl algılandığı incelenmiştir. Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2009?2009 Eğitim Öğretim yılında İstanbul ili Kadıköy ilçesindeki devlet ilköğretim okulları ile özel ilköğretim okullarındaki 188 branş öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. İki bölümden oluşan anketin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümünde ise ilköğretim okulu yöneticilerinin çatışmayı ele alış tarzlarını belirlemeye yönelik Sema Kuşçulu tarafından geliştirilen bir ölçeğe yer verilmiştir. Ölçek, altılı derecelendirme ölçeği (1: Hiç katılmıyorum, 2: Çok az Katılıyorum, 3: Biraz Katılıyorum, 4: Katılıyorum, 5: Oldukça Katılıyorum, 6: Tamamıyla Katılıyorum) ile katılımcılara dağıtılmıştır. Anlamlılık testlerinin tümünde p?.05 düzeyi esas alınmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, Pearson korelasyon katsayısı, çoklu doğrusal regresyon analizi, parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için t-testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, ilköğretim okulu yöneticilerinin çatışmada en fazla işbirliği daha sonra ise uzlaşma yoluna gittikleri daha sonra sırasıyla rekabet, kaçınma ve uyma davranışlarını gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today it is impossible to run away from or beware of conflict. Besides conflict may have beneficial sides for organizations. Because of this reason, administrators should aim to show unprejudiced approach to the conflict. Instead of abolishing the conflict, they should aim to manage it.The purpose of the study was to define conflict management styles of the primary school administrators. The study was modeled as a survey search. The population of the study consists of 188 primary school branch teachers working in state and private primary schools in İstanbul in the center of Kadıköy in 2008-2009 educational years. To gather data, a questionnaire is used. The first part of it consists of personal information and the second part of it consists of a scale, developed by Sema Kuşgulu, to understand conflict management styles of primary school administrators. The scale, which is a six - point of scaling, ranges from ?never? to ?always? (1: I never agree, 2: I agree very little. , 3: I agree a little, 4: I agree, 5. I sort of agree, 6: I always agree. ) is used in the study. An alpha level of 0.05 is set for all the analyses. Specific descriptive analyses which were conducted to calculate the data included percentage, frequency, means, standard deviation, t-test, Pearson's correlation coefficient, multiple regression analysis. Within-items reliability test is done using the Cronbach?s reliability correlation analysis.As the result of this study, it is found that administrators use co-operation most and second compromising, and then respectively competition, compatibility and avoiding, ranging from the most to the least, when they face a conflict.