11. sınıf tarih ders kitaplarında Birinci Dünya Savaşı konusunun yapılandırmacı yaklaşıma göre yeniden tasarlanmasının öğrenci başarılarına etkisi
The effect of redising the First World War in respect of the constructivist approach in 11th grade history books on the students academic success
- Tez No: 239266
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: T.C İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Ders Kitabı, Yapılandırmacı Öğretim Yaklaşımı, Birinci Dünya Savaşı, Başarı, History of Revolutions and Principles of Ataturk, Textbook, Constructivist Approach, First World War, Achievement
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ülkemizde öğrencilerin ve öğretmenlerin en kolay ulaşabileceği, en sık kullanılanöğrenme ve öğretme aracı, yazılı bir materyal olan ders kitabıdır. Ders kitaplarımüfredat doğrultusunda, öğretim programındaki hedefleri öğrencilere kazandırmayıamaçlar. Bazı okullarda, bazı öğrencilerin belki de tek kaynağı olan ders kitaplarınıniçerik olarak yeterli olmasının büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Milli Eğitim TemelKanunda belirtilen ilkelere göre, ?pasif, ezberci, yorum yapmayı bilemeyen öğrencideğil, özgür ve bilimsel düşünce gücüne sahip, içinde yaşadığı topluma karşısorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve öğretim yaklaşımına göre, özgür düşünen,konulara kendi yorumunu getirebilen, hoşgörülü, paylaşımcı, üretken, katılımcı,araştıran, sorgulayan öğrenci esastır.Ülkemizde tarih dersi hakkındaki genel kanı, bir ezber dersi olduğu yönündedir.Genelde öğrenciler kitaplarda yazan ya da öğretmenlerinin defterlerine yazdırdıklarıbilgileri ezberledikleri takdirde başarılı olabileceklerine inanmaktadırlar. Bu sebeple dedersi bir yığın bilginin, bir yığın isim ve tarihin ezberlenmek zorunda kalındığı zor birders olarak nitelemektedirler.İlköğretim ders kitaplarında uygulanan yapılandırmacı sistem öğrenciyi aktif halegetirmiştir. Öğrenciler kitaplardaki birinci ve ikinci elden kaynakları, çeşitli görselleriyorumlama şansı kazanmış, kitaplardaki etkinliklerle, konuları birebir uygulayarak dahaviviiiyi anlama imkânı bulmuşlardır. Ortaöğretim ders kitaplarında da müfredat bu şekildedüzenlemeye girmiştir.Alan araştırması niteliği taşıyan bu çalışma giriş, kavramsal çerçeve, bulgular veöneriler bölümlerinden oluşmaktadır. Araştırmada lise öğrencilerinin T.C İnkılâp Tarihive Atatürkçülük dersi ve ders kitabı ile ilgili fikirleri alınmış, buradan yola çıkaraköğrencilere uygulanmak üzere örnek bir konu tasarımı oluşturulmuştur. 11. sınıf T.Cİnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabından Birinci Dünya Savaşı konusuyapılandırmacı sisteme göre düzenlenmiştir. Düzenlenen bu tasarı, Mimar Sinan Lisesi,11. öğrencilerinden seçilmiş deney grubu öğrencilerine uygulanmış, seçilen kontrolgrubu öğrencilerine ise geleneksel yöntem ve mevcut ders kitapları ile konuanlatılmıştır. Uygulama sonunda yapılan başarı testinde deney ile kontrol grubuöğrencileri arasında deney grubu lehine anlamlı bir başarı farkı bulunmuştur. TasarlananBirinci Dünya Savaşı konusunun uygulandığı deney grubundaki öğrenciler, araştırmayapma, belge yorumlama, tarihi diğer bilim dallarıyla ilişkilendirme şansı eldeetmişlerdir. Ayrıca tasarımdaki sınıf içi etkinliklerle de yaratıcılıklarını gösterme imkânıbulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Textbook, as a written material, is the most frequently used learning and teachingtool that can be accessed by the students and teachers in our country. Textbooks aim atbringing in the targets in the education program to the students according to thecurriculum. It is well known that it is very important for the textbooks, which areperhaps the only resource for some students at some schools to be sufficient in content.According to the principles stated in the Basic Code of National Education, the qualityof the textbooks are also significant in order to educate constructive, creative andproductive people who have the power of free and scientific thought and who bear theresponsibility for the society they live in. As per the new education approach, tolerant,sharing, productive, contributing, investigating and examining students are able tointerpret phenomena in their own way and who have free thought are basis but not thepassive, memorizing ones who are unable to interpret.The common opinion on history courses in our country is that it is a course ofmemorizing. In general, students believe that the only way of being successful is tomemorize the information written in the books or which their teacher made them writein their notebooks. Therefore, they define this lesson as a difficult one during whichthey have to memorize a mass of information, names and dates.The constructivist system applied in the primary education textbooks has activatedstudents. Students now have the chance of interpreting the primary and secondaryresources and various visual materials in the books and have the opportunity of betterixapprehending the subjects by practicing them identically with the activities in the books.The curriculum is also prepared in the same way for the secondary education textbooks.This study in the nature of a field survey consists of conceptual framework,findings and suggestions. In the research, opinions of high school students on the courseand the textbook of History of Revolutions and Principles of Ataturk are received andaccordingly a new subject design is built to be applicable for students. In the textbookof History of Revolutions and Principles of Ataturk for High School 3rd Grade, thesubject of the First World War is edited according to the constructivist system. Thisscheme is applied to the students in the experimental group chosen among Mimar SinanHigh School 11th Grade students and the subject is lectured to the students in the controlgroup chosen by traditional methods and the existing textbooks. As the result of theperformance test made at the end of the practice, a significant difference in performancewas found between the students in the experimental and the control group in favor ofthe students in the experimental group. The students in the experimental group to whomthe designed subject of First World War was applied had the chance of making research,interpreting documents and associating history with other sciences and disciplines. Theyalso had the opportunity of demonstrate their creativity during the in-class activitiesperformed in the design.