Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuk şiirlerinin, çocuk kitaplarının çocuğun gelişim alanlarına olan etkileri açısından incelenmesi
The examining of the effectiveness of Fazıl Hüsnü Dağlarca?s poems and books for kids in the development of children
  1. Tez No: 239301
  2. Yazar: METİN BARAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL ÖZÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Çocuk Siiri, Çocuk Gelisimi, Fazıl Hüsnü Daglarca, Literature for Children, Poems for Children, Children?s Development, FazılHüsnü Daglarca
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çocugun gelisiminde büyük öneme sahip oldugu düsünülen çocuk edebiyatı ürünleriüzerinde yapılan akademik çalısmaların sayısı yeterli düzeyde degildir. Oysa çocuk edebiyatıürünleri çocukların duygu ve düsünce dünyalarını gelistiren, zenginlestiren, onlara hayatıögreten bir konuma sahiptir. Toplumun duyarlı ve etkin bir üyesi olması gereken çocuklarınyetismesine bu ürünler katkı saglamaktadır. Bu nedenle çocuk edebiyatı ürünlerinin incelenmesive çocuklar üzerindeki etkileri arastırılmaya deger önemli bir konudur.?Fazıl Hüsnü Daglarca'nın Çocuk Siirlerinin, Çocuk Kitaplarının Çocugun GelisimAlanlarına Olan Etkileri Açısından ncelenmesi? adlı tez çalısmasıyla Fazıl Hüsnü Daglarca'nınçocuk siirlerinin çocukların gelisim alanlarıyla uyumlu olup olmadıklarını tespit etmekamaçlanmıstır.Daglarca'nın çocuklar için yazdıgı 21 siir kitabıyla sınırlandırılan çalısmada incelenensiirlerin çocugun gelisim alanlarına olumlu yönde etki edebilecegi belirlenmistir.Çalısma iki bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde çocuk edebiyatı, çocuk edebiyatıürünlerinin dayanması gereken temel ilkeler ve çocugun gelisim alanları ile ilgilikuramsal bilgiler verilmistir. kinci bölümde ise Fazıl Hüsnü Daglarca'nın çocuk siirleriçocugun bilissel, kisilik, sosyal ve dil gelisimi alanlarına uygun olarak incelenmistir.Bu çalısmaların sonunda Fazıl Hüsnü Daglarca'nın çocuk siirlerinin çocugun gelisimalanlarına uygun oldugu ve bilissel, kisilik, sosyal ve dil alanları açısından gelisimini olumluyönde etkileyebilecegi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The academic researches show us the products of literature for children, which are vitalin children?s development are not adequate in number. Whereas these products help childrenimprove and enrich their emotions and thinking, besides teach them life. These productssupport the development of sensitive and effective younger members of society as theyshould be. So it is worth having researches on literature for children and examining the effectson children.So we aim to examine how suitable the thesis ?The Examining of the effectiveness ofFazıl Hüsnü Daglarca?s Poems and Books for Kids in the development of children?We took 21 poem books of Daglarca into consideration and noticed that these booksmay have positive effects on childrenThis work includes two parts. First part states information about literature for children,the basic principles they should have and theoretical information about children development.In the second part we looked through how suitable the poems of Daglarca to the acquaintance,personality, social and language development areas.Eventually we noticed a positive influence of Daglarca?s poems on the issues statedabove.