Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuk şiirlerinde çocuk gerçekliği
Child reality in Fazıl Hüsnü Dağlarca's children's poems
- Tez No: 742466
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fazıl Hüsnü Dağlarca, Çocuk Gerçekliği, Çocuk Şiiri, Çocuk, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Child Reality, Child Poetry, Child
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmada, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuklara yönelik yazmış olduğu şiir kitapları ele alınmıştır. Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın incelemeye alınan çocuk şiir kitaplarında çocuk edebiyatının temel ilkelerinden biri olan çocuk gerçekliği örneklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Giriş kısmında çalışmanın amacına, önemine, sınırlılıklarına, benzer çalışmalara ve yöntemine yer verilmiştir. Çalışmanın yöntemi, nitel araştırma desenlerinden biri olan doküman incelemesi olarak belirlenmiştir. Doküman incelemesi doğrultusunda Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın örnekleme alınan on altı çocuk şiir kitabı betimsel analizle çözümlenmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kuramsal çerçeve bağlamında çocuk ve çocukluk, çocuk edebiyatı, çocuk şiiri, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuk şiirine bakışı, gerçeklik ve çocuk gerçekliğine; ikinci bölümde ise şiirde tespit edilen çocuk gerçekliği bulgularına yer verilmiştir. Çalışmanın bulgular kısmında Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın çocuklara yönelik yazmış olduğu on altı şiir kitabında tespit edilen çocuk gerçekliği örnekleri, gerçekliği ortaya çıkaran unsurların sınıflandırılmasıyla açıklanmıştır. Dağlarca'nın on altı çocuk şiir kitabındaki çocuk gerçekliği örnekleri sırasıyla,“Sorgulamaya Dayalı Çocuk Gerçekliği Örnekleri”,“Akıl Yürütmeye Dayalı Çocuk Gerçekliği Örnekleri”,“Güçlü Bir İnanca Dayalı Çocuk Gerçekliği Örnekleri”,“Benzerlik İlgisine Dayalı Çocuk Gerçekliği Örnekleri”ve“Sınırlı Bilgiye Dayalı Çocuk Gerçekliği Örnekleri”olmak üzere beş başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın bulgular kısmından hareketle elde edilen verilere sonuç bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the poetry books written by Fazıl Hüsnü Dağlarca for children are discussed. In Fazıl Hüsnü Dağlarca's children's poetry books examined, it is aimed to determine the examples of children's reality, which is one of the basic principles of children's literature. In the introduction part, the purpose, importance, limitations, similar studies, and method of the study are given. The method of the study was determined as document analysis, which is one of the qualitative research designs. In line with the document review, Fazıl Hüsnü Dağlarca's sixteen children's poetry books, which were taken as a sample, were analysed with descriptive analysis. The study consists of two parts. In the first chapter, in the context of the theoretical framework, children and childhood, children's literature, children's poetry, Fazıl Hüsnü Dağlarca's view of children's poetry, reality, and child reality; In the second part, the findings on child reality determined in the poem are included. In the findings, part of the study, examples of child reality, which were determined in sixteen poetry books written by Fazıl Hüsnü Dağlarca for children, were explained by classifying the elements that reveal reality. The examples of child reality in Dağlarca's sixteen children's poetry books are, respectively,“Examples of Child Reality Based on Inquiry”,“Examples of Reasoning-Based Child Reality”,“Examples of Child Reality Based on a Strong Faith”,“Examples of Child Reality Based on Similarity Interest”and“Examples of Child Reality Based on Limited Knowledge”. The data obtained from the findings section of the study are included in the conclusion section.