Yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5 e modelinin biyoloji öğretmen adaylarının akademik başarısına etkisi
The effects of 5 e learning cycle model based on constructivist theory on the academic success of students in biology education
  1. Tez No: 239401
  2. Yazar: SEMİHA BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı Yaklaşım, 5 E Modeli, Geleneksel Yöntem, Biyoloji Öğrenimi, Akademik Başarı, Constructivist Theory, 5 E Model, Traditionally Designed Instruction, Biology Teaching, Academic Success
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, biyoloji eğitiminde yapılandırmacı öğrenme kuramına dayalı 5 E modeline uygun öğrenme ortamını, geleneksel öğrenme ortamıyla karşılaştırarak öğrencilerin başarılarına olan etkisini incelemektir.Çalışmada, ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemi kullanılırken, deney grubunda 5 E modeli uygulanmıştır. Öğrencilerin akademik başarı seviyelerini ölçmek için başarı testi hazırlanmıştır. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin uygulamadan sonra düşüncelerini ortaya koymak için yarı yapılandırılmış mülakat tekniği uygulanmıştır.Araştırmanın örneklemini; 2007-2008 eğitim-öğretim yılında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören kontrol grubu 15 öğrenciden oluşurken, deney grubu öğrencileri 14 öğrenciden oluşmaktadır. Sınıflar rastgele deney ve kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Uygulama 8 hafta sürmüştür.Nicel verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile Mann Whitney U-Testi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakatların analizi rapor halinde verilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programı ile analiz edilmiştir.Bulgular, yapılandırmacı yaklaşıma dayalı 5 E modelinin uygulandığı deney grubunun başarı ortalamasının, geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun başarı ortalamasından daha yüksek olduğunu göstermektedir. Deney grubu öğrencileriyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakat sonuçlarına göre; öğrencilerin yapılan uygulamayı sevdikleri ve uygulamaya karşı olumlu tutum geliştirdikleri ortaya çıkmıştır.Sonuç olarak bu araştırma 5 E modelinin öğrencilerin öğretiminde geleneksel yönteme göre daha etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunun temel sebebi, 5 E modelinin bilginin yapılandırılmasına olanak tanıması ve bu şekilde bilginin kalıcılığını artırmasıdır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to compare the effectiveness of 5 E model based on constructivist theory approach over traditionally designed students in biology education.The study was designed with a quasi-experimental style by applying pre-tests and post-test to the groups. The classes were randomly assigned as control and experimental groups. Students in the contro group were instructed by traditionally designed biology instruction whereas students in the experimental group were taught by the instruction based on 5 E model. In order to measure the academic success level of students, the success test was prepared. In addition, semi-structured interviews were applied to investigate the ideas of experimental groups after the teaching of the topics.The sample of the study was made up students of Gazi University, Faculty of Education, Department of Biology Education in 2007-2008 academic year. The control group with the traditional teaching method consisted of 15 students; and the experimental groups were composed of 14 students. The classes were randomly assigned to experimental and control groups. The application attended 8 weeks.Wilcoxon Signed Rank Test and Mann Whitney U-Test were used to analyze the quantitative data. The analys of semi-structured interviews was given as of report. The data which was obtained from the research were analysed with SPSS 16.0 packet program.The results indicated that statistically there was a high rate of increase in the success of the experimental group students than the success of the control group students. In accordance with the analys of semi-structured interviews, the students had more fun in the lessons in which constructive approach methods and took a positive attitude.According to the findings 5 E model which was based on the constructivist approach is more effective than traditional method for students?learning. The base cause of result is that 5 E model enable configure of and increase continuance of information.