Verdî Kâsım Dîvânı inceleme- metin
An analysis and contextual transcription of the divan of Verdî Kâsim
- Tez No: 239420
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Verdî Kâsım, Tasavvuf, Dîvân Şiiri, Verdî Kâsım, Islamic Mysticism, Dîvân Poem
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
XVII. yüzyıl dîvân şairlerinden olan Verdî Kâsım, şiirlerini tasavvufî düşünceye göre meydana getirmiştir. Diğer tekke- tasavvuf şairleri gibi Kâsım da şiirlerinde şekil özelliklerinden ziyâde anlama önem vermiştir. Bu çalışmada, Verdî Kâsım'ın Ankara Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 2589 numarada bulunan dîvânı transkripsiyonlu metne çevrilerek dîvân şekil ve muhtevâ özellikleri bakımından incelenmiştir. Dîvânda, nazım şekillerinden sadece gazeller ve tarihler bulunmaktadır. Bu çalışma ile Verdî Kâsım'ın dîvânı ortaya konulmuş, şiirleri dinî- tasavvufî yönden incelenmiş ve şairin edebî şahsiyeti, bu gazellere dayanılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Verdî Kâsım, who was a Dîvân poet in seventeenth century, made up his poems according to Islamic mystical idea. Such as other Sûfi poets, Verdî Kâsım also gave importance to meaning rather than manner features in his poems. In this work, his dîvân, it has been National Library in Ankara by number 06 Mil Yz A 2589 and 941 DVD?s number, was made transcription with Latin letters and examined on account of form and context features. This Dîvân includes only ghazals(gazeller) and histories(tarihler). With this study, dîvân of Verdî Kâsım manifested, his poems examined to aspect of Islamic mystical idea and literary figure of the poet is described basing on this ghazals.