Naim Tirali'nin öykücülüğü
Story writing of Naim Tirali
- Tez No: 239421
- Danışmanlar: DR. AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Naim Tirali, Naim H. Tirali, Edebiyat, Öykü, Naim Tirali, Naim H. Tirali, Literature, Story
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Naim Tirali'nin Öykücülüğü? adlı bu çalışmanın amacı, yazarın hayat hikâyesini, sanat anlayışını ortaya koymak ve öykülerini incelemektir. Birinci bölümde Cumhuriyet Dönemi Türk Öyküsüne panoramik bir bakış açısıyla yaklaşılmış, bu dönemle yazarın öykücülüğü arasında bir bağ kurulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde yazarın hayatı, mizacı ve eserleriyle ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, yazarın sanat, edebiyat, eğitim ve dil konusundaki görüşleri, kendisiyle yapılan röportajlardan, soruşturmalara verdiği cevaplardan ve günlüklerinden hareketle tespit edilip değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, yazarın sanat hayatının önemli bir kısmını kapsayan gazetecilik yılları ve cezaevi günleri, hakkında çıkan gazete yazıları, günlükleri, röportajları esas alınarak ?Gazeteciliği? başlığı altında incelenmiştir. Beşinci bölümde, yazarın öyküleri, altı ana başlık altında incelenmiştir. Bunlar, ?Olay Örgüsü?, ?Temalar?, ?Öykü Kişileri?, ?Zaman?, ?Mekân? ve ?Bakış Açısı ve Anlatıcı?dır. Çalışmanın son bölümünde ise, elde edilen bulgulara yer verilmiş, bu bulgulara dayanılarak bazı tartışmalar yapılmış, tespitlerde bulunulmuş ve sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which is entitled ?Story Writing of Naim Tirali? was conducted to investigate the life story of the author, to reveal his perception of art, and to analyze his stories. In the first part, Story Writing in the Republic Period in Turkey is considered with a panoramic view, and it is attempted to establish a connection between this period and the story writing of Naim Tirali. In the second part, information about the life, his works and nature of the author is given. In the third part of the study, the views of the author related to art, literature, education and language are discussed in the lights of the interviews carried out with him, the answers he gave to the questions during the investigations, and his diary. The fourth part of the study entitled Naim Tirali as a Journalist deals with his writings as a journalist which encompasses a considerable part of his life as an artist. This part is based on the information elicited from various articles about him published in newspapers, his experiences during the time he spent in jail, interviews with him and his diary. In the fifth part, the stories of the author are analyzed and evaluated under six headings. These are: ?Plot?, ?Themes?, ?Characters of the Story?, ?Time?, ?Setting?, and ?The Point of View and The Narrator?. In the final part of the study, the findings obtained from the research are given. On the basis of those findings some discussions are made and some conclusions are reached.