Miskin Kılıç Divanı (inceleme-çeviri yazılı metin-Türkiye Türkçesine diliçi çeviri-sözlük)
Miskin Kılıç Divanı (Review-translated text-Turkish linguistic translation into Turkish-dictionary)
  1. Tez No: 923784
  2. Yazar: MUHAMMAD NABİ SALİH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Miskin Kılıç, Türkistan, Türkmence, Türkmen Sehra, Miskin Kilich, Turkistan, Turkmen Language, Turkmen Sehra
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Türkmen şairi ve düşünürü Miskin Kılıç'ın Türkmen edebiyatının gelişmesinde çok büyük katkısı vardır. Şairin tam adı, Gayip Verdi Miskin Kılıç şeklindedir. Türkmenlerin hayatını, gelenek ve göreneklerini, dilini ve edebiyatındaki hayat felsefesini öğrenmek için Miskin Kılıç'ın düşüncelerini ve eserlerini incelemek gerekir. Bu bağlamda çalışmanın öncelikli amacı, Miskin Kılıç'ın şiirlerini Türkiye'deki araştırmacı ve akademisyenlerle buluşturmaktır. Bunun için divanı Latin asıllı Türk alfabesine aktarılmış; ayrıca divandaki şiirlerin Türkiye Türkçesiyle dil içi düzyazıya çevirileri verilmiştir. Miskin Kılıç, edebî değeri olduğu kadar şahsi ve manevi değerleriyle de çağına yol gösteren, aklen ve ruhen insanlığı arındırıp besleyen gönül insanlarındandır. Öğretileri ve şahsiyetiyle insanlığa ışık tutmuş; ömrünü Allah sevgisi, birlik ve beraberlik, mertlik, dostluk, vatan sevgisi, aşk, sevgi, ahlak, insanlık gibi değerler uğruna adamıştır. Divanı Türk ve dünya kültüründe hem dil hem de içerik açısından çok önemli bir kültürel servet olarak günümüzde de büyük bir değer görmektedir. Miskin Kılıç (Molla Kılıç), Türkistan'ın klasik şairi Mahdumkulu Fıragî'den çok etkilenmiştir. Miskin Kılıç'ın diğer bir özelliği de Kur'an-ı Kerim başta olmak üzere dini kaynakları referans alarak bunları şiirlerinde yansıtmasıdır. İlim ve medeniyetin gelişiminde büyük emeği olan şairin doğum ve ölüm tarihleri hakkında birbirini tutmayan bilgiler bulunmaktadır. Bazı söyleyişlere göre şair, 1852 yılında dünyaya gelmiş ve 1907 yılında vefat etmiştir. Buna karşın Miskin Kılıç'ın kızı Akbike'nin aktardığına göre şair, 1861 yılında doğmuş ve 1909 yılında vefat etmiştir. Bu iki bilginin hangisinin doğru olduğu henüz netleştirilememiştir. Bazı kaynaklara göre Miskin Kılıç, hayatının son yıllarını Türkmen Sehra bölgesinde, Hacı Hasan Köyü'nde geçirmiş ve orada 58 yaşında vefat etmiştir. Kazim Hoca denilen yerde toprağa verilmiştir. Genel olarak şair; millî değerlerini, inancını, geleneklerini, yaşam öyküsünü Türkmence ile ve kendi şiir estetiği çerçevesinde ortaya koymuştur. Bu yüksek lisans tezi ile Miskin Kılıç'ın ve şiirlerinin özellikle Türk dünyasında tanınması ve anlaşılması çalışmalarına katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkmen poet and literary man Miskin Kılıç has great contribution to the development and clarification of Turkmen literature. The real name of the poet is Gayip Verdi Kılıç. It is necessary to examine the thought and works of Miskin Kılıç in order to learn the life, traditions and customs, language and life philosophies of the Turkmens. In this context, the primary aim of the study is to introduce Miskin Kılıç's poems to researchers and academics in Turkey. For this reason, the divan was transferred to the Latin-based Turkish alphabet, additionally; translations of the poems in the divan into intralingual prose in Turkiye Turkish are given. Miskin Kılıç is a person of heart who makes us who we are, with his personal and spiritual values as well as his literary values, who guides his age and beyond, who purifies and nourishes humanity mentally and spiritually. He dedicated his life, which sheds light on humanity with his teachings and personality, for the sake of values such as the love of God, unity and bravery, friendship, peace and bravery, morality and humanity. His Divan is still considered as a great value as a very important wealth in Turkish and world culture both in terms of language and content. Miskin Kılıçwas greatly influenced by the classical poet of Turkistan Mahdumkulu Fragi. Another feature of Miskin Kılıç is that he reflects in his poems by taking religious source specially the Qur'an, which the poet was influenced as an example in his family life and education. Regarding the birth and death dates of the poet, who had a great contribution in the development of knowledge and civilization, there is a disagreement among different writers. According to some sources, it is said that the poet was born in 1852 and died in 1907. But according to Akbike, the daughter of Miskin Kılıç, the poet was born in 1861 and died in 1909. Even though the exact date is unknown, some source indicates that Miskin Kılıç spent his last years of his life in the village called Haci Hasan in the Turkmen Sahara region and died there at the age of 58. He is buried in a place called Kazim Hoca. Conclusively, Miskin Kılıç revealed his national values, beliefs, traditions and story in the framework of Turkmen language and poetry patterns. This study may be used as the basis for future studies and contributes to values education.