Türkiye Türkçesinde istem (valenz)
Valenz in Turkish
  1. Tez No: 239512
  2. Yazar: DURSUN AHMET ATACIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İstem, Valenz, Hâl Ekleri, İsim, Fiil, Türkiye Türkçesi, Valenz, Situational suffixes, Noun, Verb, Turkey?s Turkish
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 557
Özet
Tezimizde Türkiye Türkçesindeki isimlerin fiillere bağlanırken hangi hâl eklerini aldığı konusu (istem) işlenmiştir.Çalışmamız temel olarak dört bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölüm sayılabilecek Giriş bölümünde, hal ekleri ve istemle ilgili özlü bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye Türkçesinde bulunan Türkçe kökenli fiillerin istem durumları; üçüncü bölümde, Türkiye Türkçesinde bulunan Yabancı kökenli fiillerin istem durumları incelenmiştir. Her bahiste sayılarını ve yüzdeliklerini de vererek istatistikli bir araştırma ortaya koymayı amaçladık. Dördüncü bölüm olarak kabul edebileceğimiz Sonuç bölümünde ise, yaptığımız çalışmanın sayısal verilerini özlü bir şekilde sunmaya çalıştık.Çalışmamızın en son kısmında, hangi fiilin hangi hâl ekleriyle kullanıldığını merak edenlerin kolayca görebilmesi için bütün isimleri alfabetik olarak aldıkları hâl ekleri ve örnek cümleleriyle birlikte derli toplu olarak verdik.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we studied about the situational suffixes (valenz) which are used to attach the nouns to the verbs in Turkey?s Turkish.Our study basically has four chapters. We gave substantial information about the situational suffixes and valenz in the introduction part that can be considered as the first chapter. We examined the status of valenz of the Turkish verbs in Turkey?s Turkish in the second chapter and the status of valenz of the foreign verbs in Turkye?s Turkish in the third chapter. We tried to present a statistical study gibing the numbers and percentages. In the conclusion, we fundamentally intended to give the quantitative data of our study.In the last part of our study, we gave all nouns in an alphabethical order together with the situational suffixes they take and with sample sentences for the ones who are interested in which verb is used with which situational suffix.