Construction of diasporic identity: Home and belonging in Caryl Phillips's higher ground, the nature of blood, and crossing the river
Diaspora kimliğinin oluşumu: Caryl Phillips'in romanlarında yurt ve aidiyet olgusu
- Tez No: 239523
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PHİLİPP A. CONSTANT BARBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Diaspora identity, Diaspora, Home, Belonging, Slavery, African diaspora, Jewish diaspora, Cultural identity
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez Caryl Phillips'in Higher Ground, Crossing the River ve The Nature of Blood romanlarındaki diaspora kimliğinin oluşumunu incelemektedir. Bu çalışma, romanlardaki bir çok karakterden yola çıkarak kültürel kimliğin gelişim süreçlerini ve ve yurt konseptininin oluşumunu Stuart Hall'ın diaspora kimliği ve Paul Gilroy'un Black Atlantic kavramları çerçevesinde incelemekte ve Phillips'in bir yurttan uzak oluşunun , yeni yurt ve aidiyet kavramlarının oluşmasına yol açtığını öne sürmektedir. Ayrıca, Phillips'in Karayip kimliğinin sonucu olan ?çift yerdeğişimi?nin, romanlarında farklı ulusal diasporaları ilişkilendirmesine yol açtığı öne sürülmektedir. Son olarak bu tez, yazarın egemen edebi tarzlardan bağımsız bir alan oluşturan üç romanındaki Afrika ve Yahudi diasporası arasındaki bağlantıları incelemektedir.Anahtar KelimelerAidiyet, Diaspora kimliği, Diaspora, Kültürel kimlik, Kölelik, Afrika diasporası, Yahudi diasporası, Yurt
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the construction of diaspora identity in three of Caryl Phillips? novels: Higher Ground, Crossing the River, and The Nature of Blood. The study looks at the processes of cultural identity development and the construction of the concept of home by analysing and investigating various characters from the novels in the framework of Stuart Hall?s notion of diaspora identity and Paul Gilroy?s The Black Atlantic. I argue that Phillips own displacement from a single ?home? provokes him to construct new notions of home and belonging. Further Phillips? double displacement as a result of his Caribbean identity allows him to connect various national diasporas in his fictional works. Finally, the thesis examines correspondences between African and Jewish diaspora in the three novels, all of which establish a location independent from dominant literary traditions.