The portrait of a post-colonial and post-modern woman in london: A study of clash of civilizations in Monica Ali's Brick Lane
Londra?da yaşayan post-kolonyal ve post-modern bir kadının portresi: Monica Ali?nin Brick Lane adlı romanındaki medeniyetler çatışması üzerine bir çalışma
- Tez No: 239522
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VERENA DORİS LASCHİNGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postkolonyal, kimlik, çatışma, küreselleşme, nesil farkı, göç, ırk, diyalog, kültürel çatışma, Postcolonial, identity, clash, globalization, generation gap, immigration, race, dialogue, home, cultural conflict
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tezde Bangladeş asıllı kadın İngiliz yazar Monica Ali'nin 2003'te yayınlanan Brick Lane adlı romanına odaklanacağım. Bu roman, Batı ve Doğu medeniyetleri arasındaki çatışma üzerine odaklanmıştır. Sadece çatışma üzerine odaklanmakla kalmamış, Bangladeşli göçmenler ve İngiliz halkı arasındaki kültürel farklılıklardan örnekler vererek bu çatışma ortamının oluşmasına katkı sağlayan göç faktörünün önemini de vurgulamıştır. Bu romanda sömürü dönemini yaşayan insanların karşılaştıkları sıkıntılar, sömürü döneminde yaşadıkları baskıları hatırlama eğilimleri ve ülkelerini sömüren ve şuan ülkelerinde yaşadıkları beyazlar tarafından hatırlatılmaları gerçekçi bir biçimde yansıtılmıştır. Buna ek olarak yazar, Londra'da göçmen olarak yaşayan insanların yaşadıkları kimlik krizlerinden bahsetmektedir. Ali, etraflarında olup bitenlere tamamıyla farklı tepkiler veren iki tür göçmen grubu sunar: Birinci grup küreselleşmeye meydan okurcasına değerlerini ve geleneklerini korumaya ve yaşatmaya çalışır; ikinci grup ise bir Avrupa şehrinde yaşayan göçmenler için değişim ve adaptasyonun kaçınılmaz olduğunu savunur. Yukarıda da değinildiği gibi bu çalışma post-kolonyal edebiyat, göç, kimlik sorunları ve medeniyetler çatışması gibi önemli meseleler üzerine odaklanacaktır. Bu romanı ve bu meseleleri seçmemin sebebi ise bu romanın 2003'te yayınlanmış yeni bir roman olması ve bu mevzuların günümüz dünyasında önemli çatışmaların kaynağı olarak var olmaya devam etmesidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I will focus on a novel, called Brick Lane that was written in 2003 by Monica Ali, who is a female British writer of Bangladeshi origin. This novel focuses on a clash between Western and Eastern civilizations. It does not only focus on the clash of civilizations, but also emphasizes the contribution of migration to this clash, giving long descriptions of the cultural differences between Bangladeshi immigrants and the English people. The difficulties that are encountered by the once-colonized people, their tendency to feelings of being oppressed, and the colonizers? tendency to remember and remind the ages of oppression are studied and reflected in a realistic way in this novel. In addition to this, Ali focuses on the identity crisis of the people living in London as immigrants. She shows two different groups of people who give different reactions to the things happening around them: one group tries to keep their values and traditions, and in a way challenges the effects of globalization; while the other group thinks that transformation and adaptation to new situations are inevitable in such a European city. As mentioned above, this study will focus on some important issues such as post-colonial literature, immigration, identity problems, and clash of civilizations. I have chosen to study on this novel and these issues, because this is a contemporary novel written in 2003 and I believe that all these issues are the source of important conflicts in today?s world.