Ulusal ve uluslararası muhasebe standartlarına göre varlıkların değerlemesi: SM ve SMMM'lerin uygulama düzeylerinin tespitine yönelik bir araştırma
Evaluation of assets according to national and international accounting standards: A research about public accountants?application levels
- Tez No: 239682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası muhasebe standartları, Türkiye muhasebe standartları, varlıkların değerlemesi, International Accounting Standards, Turkish Accounting Standards, Evaluation of assets
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tezin amacı, ulusal muhasebe standartları ve uluslararası muhasebe standartlarına göre varlıkların nasıl değerlendirildiğini ortaya koymak ve söz konusu standartlara göre karşılaştırma yapmaktır.Tez çalışmasında öncelikle literatür çalışması yapılmış, ardından standartların muhasebeciler tarafından ne derece uygulandığına ilişkin anket çalışması yapılmıştır.Sonuç olarak;Ulusal ve uluslararası muhasebe standartları birbiriyle genelde uyumludur.2005 yılından itibaren AB'ye üye ülkelerde IFRS kullanımı zorunluluğu artık uluslararası muhasebe standartlarının uygulamada yasal statüye kavuştuğunu göstermektedir.Ülkemizde muhasebe standartları alanındaki gelişmeler yakından takip edilmekte ancak yasal bir zeminde uygulama alanı bulamaması eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Ancak AB müzakere sürecinde olan ülkemizin bu alt yapıyla sıkıntı yaşamadan AB normlarına adapte olabilmesi için muhasebe standartları konusunda eğitim faaliyetlerinin başlatılması gerekmektedir. Meslek mensuplarının muhasebe standartları konusunda bilgi düzeylerinin eksik olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to point out how assets are evaluated according to the national general accepted accounting principles and international accounting standards and compare these standards.In this study, first of all it has been made a literature research and then a survey about degree of application of these standards by accountants.As a result:Generally, there is no so many differences between national GAP and international accounting standards.The obligation of application of IFRS at EU countries by 2005 indicates that IAS has a legal status in application.In Turkey developments in accounting standards has been being followed closely, but it has no application area legally.However, to adapt to the EU norms, it should be started to education activities about accounting standards in Turkey. It has been realized that, accountants have limited information about accounting standards.