Çalışanların motivasyonunu etkileyen faktörlere ilişkin hizmet ve imalat işletmelerinde karşılaştırmalı bir araştırma
A comparative study the business enterprises of service and production related to the factors affecting the motivation of the workers
- Tez No: 239683
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon kuramları, Motivasyon faktörleri, Hizmet ve imalat işletmesi, Motivation, motivational theories, motivational factors, service and business enterprises
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
İnsanlar; nitelikleri, ihtiyaçları, istekleri ve beklentileri açısından birbirlerinden farklı yapılara sahiptirler. Bu çok değişkenli yapı, işgörenlerin motivasyon boyutunda farklılık göstermesine sebep olmaktadır. İşletmede motivasyon ortamı; içsel ve dışsal unsurlar ile insan kavramının bütünleştiği bir noktada oluşmaktadır. Bu unsurlar motivasyon faktörlerinin değişkenliği hakkında bilgi verici niteliktedir. Bu faktörler de, her işletmede ve işgörende çeşitlilik arz etmektedir.Bu tezde, çalışanların motivasyonunu etkileyen ekonomik, psikolojik ve örgütsel-yönetsel faktörler ve bu faktörlerin olumlu ya da olumsuz etkileri özel sektörde önemli bir paya sahip olan hizmet ve imalat işletmelerinde karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır.Beş bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, motivasyon kavramı ve önemi; ikinci bölümünde motivasyon kuramları, üçüncü bölümünde çalışanların motivasyonunu etkileyen faktörler açıklanmıştır. Dördüncü bölümünde; bu faktörlere ilişkin olarak özel sektöre bağlı 6 adet hizmet işletmesi ve 3 adet imalat işletmesinde çalışan 300 işgören ile 6 adet kişisel ve 30 adet işgören motivasyonuyla ilgili anket uygulaması ve karşılaştırmalı olarak analiz yapılmıştır. Beşinci bölümünde ise sonuç ve değerlendirmeler kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Human beings own different origins than each other in terms of their qualities, necessities desires and expectations. This multi-variable origin leads to some differences in motivational dimension of the employees. Motivational atmosphere in a business enterprise is formed at a point where man becomes a united whole whit inner and outer elements. These elements have an informative characteristic on the variability of motivational factors. These factors present diversities in every business enterprise and employee as well.In this thesis, economic, psychological and organizational-administrative factors affecting the motivation of the employees and positive or negative effects of these factors that have a significant share in the business enterprises of service and production at private sector have been studied comparatively. In the first chapter of the study which is composed of five chapters, motivational concept and its importance; in the second chapter motivational theories, as for the third chapter factors affecting the motivation of the employees have been explained. In the fourth chapter; regarding these factors, a public survey application related to the motivation of 6 personal and 300 employees and of 300 employees working in 6 business enterprises and 3 small factories that belong to private sector has been analyzed comparatively. In the fifth chapter, conclusion and evaluations part take place.