Türk saz şiirinde âşık-sevgili-rakip
Lover-darling-rival in Turkish saz poetry
  1. Tez No: 239694
  2. Yazar: VAHAP ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Saz Şiiri, Saz Şairi, Âşık, Sevgili, Saz poetry, Turkish Popular Poet-Singers, Beloved, Lover
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
?Türk Saz Şiirinde Âşık-Sevgili-Rakip? konulu tezimiz, saz şiirinin en önemli temsilcileri arasında yer alan âşıkların şiirlerindeki âşık, sevgili ve rakiple ilgili benzetmelerden ve onların açıklamalarından meydana gelmiştir.Çalışmamız, ön söz, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde Başlangıcından Günümüze Türk Saz Şiiri Tarihine Genel Bir Bakış, Yüzyıllar İçerisinde Türk Saz Şiiri ve Saz Şairlerinin Hayatları başlıkları altında bu konularla ilgili bilgiler verilmiştir.Birinci bölümde, incelediğimiz şiirlerde geçen âşıkla ilgili benzetmeler, ikinci bölümde sevgiliyle ilgili benzetmeler, üçüncü bölümde rakiple ilgili benzetmeler bulunmaktadır.Çalışmamızda, yukarıda ifade ettiğimiz hususların ilgili bölümlerde hangi şairin, hangi şiirinin kaçıncı mısrasında yer aldığı örneklerin sonunda gösterilmiştir. Örnekler sıralanırken şairlerin yşadığı asır sırası dikkate alınmıştır.Dip not verilirken yazar soyadı ve eserin basım tarihi, ardından ilgili sayfa numaraları yazılmıştır.En sonda ise çalışmamız sırasında istifade ettiğimiz eserlerden meydana gelen bibliyografya kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
My thesis relevant to Lover-Darling-Rival in Turkish Saz Poetry consists of similes with lover, darling and rival and their explanations in poems of those Turkish popular poet-singers who are one of the most importent representatives of saz poetry. My thesis consists of preface, introduction, three sections.In the introductry chapter; ıt has been given information connected with those issues under headings of a General Outlook of Turkish Saz Poetry from the beginning to modern-day,Turkish Saz Poetry for Centuries and Lives of Turkish Popular Poet-Singers.In the first part similes with lover,in the secon part simile with darling,in the third part similes with rival being mentioned in poems that we examined.In my study ın relevant sections we mentioned above,which poet and which his poem is in how monyth verse has been indicated at the end of the examples.The alphabetical order of poets has been taken ınto attention as examples being classified.As foodnote being given,writer?s surname and the date of the publication of the work next relevant page numbers are written.At last, the bibliography that we have benefited during our research occures in the last part.