Kamu mali yönetiminde dönüşüm - iç kontrolün uygulanabilirliği
The transformation in public financial management ? the applicability of internal control
  1. Tez No: 239703
  2. Yazar: SERKAN İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ATTİLA ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu mali yönetimi, iç kontrol, hesap verilebilirlik, Public Financial Management, Internal Control, Accountability
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma ile, dünyada kamu mali yönetimi alanında yapılan dönüşüm çerçevesinde mali yönetim alanında yapılan reformlar çerçevesinde iç kontrolün uygulanabilirliği araştırılacaktır. Bu bağlamda mali yönetim alanında dönüşüm ihtiyacını ortaya koyan reformlar, uluslar arası standartlar ve iç kontrolün gelişiminden bahsedilecektir. Ayrıca Türkiye'de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile uygulanmaya başlayan iç kontrol sisteminden bahsedilecektir.Çalışma dört bölümden oluşacaktır.Birinci bölümde kamu mali yönetiminde dönüşüm ihtiyacını ortaya koyan nedenler dünyada ki gelişmeler ışığında ve bu gelişmelerin Türkiye ye yansıması bağlamında değerlendirilecektir.İkinci bölümde; iç kontrol sisteminin tanımı, amacı, kapsamı, standartları ve ülke uygulamalarına yer verilerek ayrıntılı bir iç kontrol değerlendirilmesi yapılacaktır.Üçüncü bölümde Türkiye'de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve kontrol kanunu çerçevesinde iç kontrol sisteminin uygulanabilirliği ile ilgili olarak yapılan çalışmalara yer verilip iç kontrol sürecinde yer alan aktörlerle anket çalışması yapılıp iç kontrolün uygulanabilirliği test edilecektir.Dördüncü bölümde ise çalışmanın konusu ile ilgili sonuca yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study, the applicability of internal control will be examined within the framework of reforms which are applied in fiscal administration through the transformation in public fiscal administration field in the world. In this context, the reforms which caused to the transformation in public fiscal administration, international standards and the development of internal control will be mentioned. Furthermore, Turkey?s internal control system which is put into practice through Public Financial Management and Control Law (No: 5018) will be discussed.This study comprises 4 sections.The reasons of the need of transformation in public fiscal administration will be mentioned in the context of recent developments in the world and its reflection to the Turkey.In the second section, the description of internal control, its aims, contexts and standards will be mentioned and country examples will be given.In the third section, the studies related to applicability of internal control system in Turkey within the framework of Public Financial Management and Control Law (No: 5018) will be examined and the applicability of internal control will be tested through the questionnaire which is applied to actors included in internal control process.In the final section, study ends with suggestion.