Analysis of the concept of death and mourning in Virginia Woolf's 'To the Lighthouse'
Virginia Woolf'un 'To the Lighthouse' adlı eserinde ölüm ve yas kavramının analizi
  1. Tez No: 239706
  2. Yazar: ESRA İFFET AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜRE MEMMEDOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Yas, Ağıt, Pastoral Ağıt, Büyük Savaş, Modernizm, Death, Mourning, Elegy, Elegiac Work, Pastoral Elegy, The Great War, Modernism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, Virginia Woolf'un baş yapıtı To the Lighthouse (Denizfeneri)'ta ölüm ve yas kavramını farklı bakış açılarıyla incelemektedir.Bu araştırmada kullanılan kaynaklar yirminci yüzyılın başlarından günümüze kadar olan edebi eleştirileri içermektedir. Bu süreçte Virginia Woolf'un diğer romanlarına ek olarak dergilerden, referans kaynaklarından ve kitaplardan yararlanılmıştır. Bu çalışmada esas olarak eklektik yöntem kullanılmıştır. Feminist eleştiri ve psikanalitik eleştirinin bazı unsurları ve ağırlıklı olarak biyografik referanslar da çalışmaya ışık tutmuştur.Çalışmamızda, ölüm ve yas kavramıyla ilgili olarak Virginia Woolf'un göze çarpan bir temsilci olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Virginia Woolf, geleneksel pastoral ağıt ve eşsiz bilinç akımı tekniğini ustalıkla birleştirmiştir.Araştırmadan çıkarılan bir sonuç, en başından beri ölümün Virginia Woolf'un kendi ailesinde sık rastlanılan ve tanıdık bir tema olmasıdır. Böylece, ölümün hem Virginia Woolf'un kendi psikolojisini hem de romanlarını etkilediği açıktır. Bir başka sonuç ise, Virginia Woolf'un To the Lighthouse (Denizfeneri) romanı bir ağıttır ve bir bakıma Virginia Woolf'un anne babasının ölümüne olan yasını ifade etmektedir. Bununla birlikte, Virginia Woolf ölüm ve yas kavramını sadece geleneksel ağıt türü değil, aynı zamanda bir başka romanı Mrs. Dalloway, hatta diğer çağdaşı modern romanlardakilerden tamamen farklı bir şekilde ortaya koymayı başarmıştır. Son bir değerlendirme olarak Virginia Woolf, yaşama ve romanlarına ölümün psikolojik etkisini asla göz ardı etmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines Virginia Woolf?s masterpiece To the Lighthouse, the novel of manifold perspectives focusing on the concept of death and mourning.The sources used for this research cover literary criticism from the early twentieth century to the present. During this process, periodicals, reference materials, and books, as well as other fiction by Woolf have been used. In this study, eclectic method has been basically used. Some elements of feminist criticism, psychoanalytic criticism, and predominantly biographical reference have shed light on this study as well.In this study, we tried to prove that Virginia Woolf is a remarkable experimenter concerning the expression of death and mourning. She skillfully fuses the features of conventional pastoral elegy and her unique stream- of- consciousness technique.One conclusion drawn from this study is that from the very beginning, death is a frequent and familiar theme in Virginia Woolf?s own family. Thus, it is obvious that death affected both Virginia Woolf?s own psychology and her fiction. Another conclusion is that Virginia Woolf?s novel To the Lighthouse is an elegiac work and it represents Virginia Woolf?s own mourning over her parents? death to some extent. However, Virginia Woolf managed to represent quite a different representation of death and mourning not only from the traditional elegiac form but even from other contemporary modernist novels, including her own novel Mrs. Dalloway. As a final evaluation, Virginia Woolf never ignored the psychological impact of death on life and on her fiction.