Tarihsel süreçte Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri
Turkey - European Union affairs in historical period
- Tez No: 239750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernism, Postmodernism, Globalization, Turkey, Customs Union
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
2009 yılı itibariyle, Türkiye, AB'ye üye olabilmek için yarım yüzyıldır bekliyor. Türkiye'nin dünya tarihinde örneği olmayan bu ısrarlı bekleyişin nedenleri ve bu bekleyiş sürecinde sahip olduğu tutumu, bu çalışmada tartışılmıştır.İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'da bütünleşme yönünde çeşitli görüşler ortaya çıkmıştır. Aradan geçen süre, bu görüşlerden, ?uluslar-üstü? nitelikli bir yapılanmayı öngören ve bugünkü Avrupa Birliği'nin çekirdeğini oluşturan ? Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu?nun isabetli bir girişim olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye, bugünkü ismi Avrupa Birliği olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na, 31 Temmuz 1959'da üyelik başvurusunda bulunmuştur. Ankara Antlaşması aracılığıyla AET ile kurulan ilişkilerin yanı sıra 1987 yılında Avrupa Toplulukları'na (AT) ve 1988'de Batı Avrupa Birliği'ne (BAB) yapılan tam üyelik başvurusu ise Türkiye'nin Batı'ya yönelişini iyice güçlendirmiştir. Türkiye, Avrupa ülkelerinin oluşturdukları toplulukların dışında kalmamak, onlarla aynı şartlar altında gelişimini sürdürebilmek, topluluğun üyelerine sunmuş olduğu çeşitli imkanlardan yarar sağlayabilmek ve de bir Avrupa ülkesi olabilmek için AB ile 1959 yılından günümüze uzanan bir ilişkiler sürecine dahil olmuştur. Ancak ülkemiz bu ilişkiler sürecinde çoğu zaman, gerek siyasi, gerek ekonomik ve gerekse uluslararası hukukla bağdaşmayan durumlarla karşı karşıya kalmıştır. AB ile müzakereleri belki de en çok zora sokan süreç, Kıbrıs sorunu hususunda yaşanmıştır. Türkiye'nin, liman ve havaalanlarını Kıbrıs Rum Kesimine açmayı reddetmesi üzerine 2006 yılının sonunda 35 müzakere başlığından 8'i askıya alınmıştır. Üyelik müzakerelerinin askıya alınması da sürecin yavaşlamasına neden olmuştur.Son yaşanan gelişmeler, Türkiye'yi zora sokan hadiseler, hak etmediğimiz şekildeki davranışlar, sürecin yavaşlamasını hızlandırmıştır. Özellikle Mayıs 2004'te, on yeni ülkenin (Kıbrıs Rum Yönetimi, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti) 2007 'de ise, iki yeni ülkenin (Romanya ve Bulgaristan) Avrupa Birliği'ne katılması, yıllardır AB'ye üye olmak için bekleyen Türkiye'yi hayal kırıklığına uğratmıştır. 1963 yılında Ankara Anlaşması imzalandığı zaman AET 'nin üye sayısı altı iken şimdi AB'nin üye sayısı 27 olmuştur. 2010 yılında ise Hırvatistan birliğe 28. üye olarak katılacaktır.Bugün gelinen noktada herhangi bir ilerlemeden söz edilememektedir ve hepimiz biliyoruz ki, AB Türkiye 'yi 1987 'den bu yana bekleme odasında bekletmektedir. Türkiye de ısrarlı bir şekilde bekleyişini sürdürmektedir. Kısacası, kısa ve orta vade de Türkiye'ye AB üyeliği görülmemektedir.Anahtar SözcüklerModernizm, Postmodernizm, Küreselleşme, AB, Türkiye, Gümrük Birliği
Özet (Çeviri)
As in 2009, Turkey has been waiting for being accepted to the EU for half a century. In this study, the reasons of that insistent waiting of Turkey which is not like any other one in world?s history and the attitude Turkey had in this waiting period are discussed.After the World War II, various ideas about integration emerged in Europe. Time proved that ?European Coal and Steel Community?, which suggests a ?supra-national? structure and which is the core of today?s European Union is an appropriate enterprise. On 31th July 1959, Turkey applied for membership to European Economic Community, whose name is today European Union. Besides the relations with EEC which were established by the Treaty of Ankara, the applications for full membership to European Communities (EC) in 1987 and to Western European Union (WEU) in 1988 strengthened Turkey?s orientation to the West. Turkey has been involved in a period of contacts with EU which dates back to 1959 not be be outside the communities that the European countries established, to be able to maintain its development under the same circumstances with them, to be able to benefit from the various opportunities that the community offers to its members and to be a European country. But our country has mostly faced with the situations that are not compatible with political, economic and international law in this period of contacts. The period which probably made the negotiations with EU most difficult was experienced about the problem of Cyprus. Upon Turkey?s rejection to open the harbours and airports to Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus, 8 of the 35 negotiation heads were suspended at the end of 2006. This suspension of the negotiations for membership caused the process to slow down.The last things that have happened, the events that make things difficult for Turkey, the attitudes that we don?t deserve have accelerated the slowdown of the period. Especially, the joining of ten new countries (Greek Cypriot Administration of Southern Cyprus, Malta, Poland, Slovakia, Slovenia, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Czech Republic) to the European Union on May 2004 and of two new countries (Romania and Bulgaria) in 2007 disappointed Turkey, which has been waiting for membership to the EU for years. While the number of the members of EEC was six when the Treaty of Ankara was concluded in 1963, the number of the members of EU is now 27. And in 2010, Croatia will join the union as the 28th member.Today, we can?t talk about any advancement and we all know that the EU makes Turkey wait in the waiting room since 1987. And Turkey keeps waiting insistently. Shortly, we can?t say that Turkey will gain membership to the EU in the short and medium terms.