Kayıt dışı ekonominin ülke ekonomisine etkileri ve toplumsal maliyeti
Unregistered economy in the country economic impacts and social cost
- Tez No: 239749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN ÖZERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi, Kayıtlı Ekonomi, Kayıt Dışı Ekonomi, Ekonomisi, Toplumsal Maliyet
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kayıt dışı ekonomi, ya hiç belgeye bağlanmayarak, ya da içeriği gerçeği yansıtmayan belgelerle, gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerin devletten tamamen ya da kısmen gizlenerek, kayıtlı ekonominin dışına taşınmasıdır. Ekonomilerin en önemli sorunlarından birisi haline gelen kayıt dışı ekonomi, etkileri ve boyutları ülkelerin sahip oldukları gelişmişlik düzeylerine, toplumsal ve ekonomik yapılarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu sebeple, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için yapılacak çalışmalar , az gelişmiş ülkeler, gelişmekte ülkeler ve gelişmiş ülkeler için doğal olarak farklı olacaktır. Kayıt dışı ekonominin olumlu yanlarını olduğu ileri sürülmektedir ancak olumsuz yanları daha çok bilinmektedir. Kayıt dışı ekonominin faydalarının kısa vadede ve geçici, zararlarının ise uzun vadede ve kalıcı olduğu görülmüştür.Kayıt dışı ekonominin toplum ve bireye etki eden yönlerinin yanında ülke ekonomisine etki eden yönleri de vardır. Çünkü devlet faaliyetlerini sürdürmek için her vatandaştan gücü nispetinde vergi toplamaktadır. Vergi gelirlerinin azalması devletin sunmuş olduğu kamu hizmetlerinin niteliğinde bir azalış meydana getirecektir. Kamusal hizmetlerdeki bu azalış neticesinde toplum ? devlet ilişkilerine de yansıyacaktır.Kayıt dışı ekonominin olumsuz etkilerini ve büyüklüğünü azaltılmak için bireyden devlet yönetimine kadar geniş bir yelpazede herkese görev düşmektedir. Ayrıca yapılacak teorik ve pratik çalışmalarla kayıt dışı ekonomi probleminin çözümünde önemli adımlar atılmış olacaktır. Bu çalışma, literatürde konuyla ilgili yerli ve yabancı kaynaklar taramadan geçirilmiş (taranmış ) , ilgili internet sayfaları ve kamu kuruluşlarının raporları incelenerek hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Using false or illegal documents to pass laws and actions through government bodies is deceptive and misleading the government. i.e Underground economy. Underground economy is one of the biggest issues and problems facing the comming economy.The effects of this for a culturally diverse, modern and growing economy is big and negative. For this reason processes must be put in place and work must be done so underground economy can be brought under control in developed and third world countries around the world. When weighing up the pros and cons of underground economy the cons far outweigh the pros and are less known about. Also the pros are short lived and are over quickly, the cons on the otherhand are long lived and effects are around for a long term.As underground economy has it's effects on the wider population it also has an effect on the country's economy because for a country to keep providing and working for its population and citizens it must charge a tax dependent on the needs of the citizens. In the wake of offical and proper government work we will see a lowering in taxes which will at the same time positively effect government and economic relations.To combat the negative effects of underground economy we must call upon everyone in the wider community as this responsibilty falls upon every one of us. Also there must be theoretical and practical work done along side this in order to make big important steps to find a solution for underground economy.This paper has been prepared putting important emphasis on the correctness and rightful information calling upon appropiate literature,books,reports,internet and government bodies as well as a once over from foreign contacts.Key Words : Formal Economy, Informal Economy, Goverment Economy, Social Costs