Bir sınıf çalgısı olarak blokflütün ilköğretim müzik dersi öğretim programını gerçekleştirebilmedeki yeterliliği
The adequacy of the blockflute in implementing primary school music classes? curriculum
- Tez No: 239758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İlköğretim Müzik Eğitimi, Blokflüt, Primaryschool Music Education, Blockflute
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırmada, bir sınıf çalgısı olarak blokflütün ilköğretim müzik dersi öğretim programını gerçekleştirebilmedeki yeterliliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilköğretim okulları müzik dersi öğretim programındaki konuları da içeren bir anket yöntemiyle geliştirilmiştir.Bu çalışmada problem durumunun açıklığa kavuşturmasına yardımcı olması bakımından ilköğretim okullarında kullanılan müzik dersi öğretim programı, programın bir öğesi olan hedef ve hedef davranışlar, blokflütün tarihsel gelişimi, yapısı ve tekniği gibi konular ele alınmıştır.Müzik öğretim programının içeriğinde yer alan blokflüt, yaklaşık yirmi bin yıl önce yaşayan insanların, içi boş kemik, bambu, boynuz gibi doğada bulunan nesnelere üfleyip ses elde ederek; ayin, eğlence ve danslarda kullandıkları zamandan başlayıp günümüze kadar olan süreç içerisinde, tını ve ses aralıkları genişletilerek, müziğin her türünde kullanılan bir çalgı haline gelmiştir. Blokflüt eğitimi ile öğrencinin devinişsel, duyuşsal ve bilişsel yönden gelişimi desteklenmektedir. Aynı zamanda topluma her yönüyle eğitilmiş bilinçli bireyler kazandırmak hedef alınmıştır.Müzik öğretim programının hedeflediği amaçlar paralelinde, 21 müzik öğretmenine sunulan anketler sonucunda; blokflütün, nota öğretiminde, hız, gürlük terimleri ve ses değiştirici işaretleri öğretmede, toplu ses eğitimi gibi müziksel içerikli konularda kısmen yeterli bir çalgı olduğu ortaya çıkmıştır. Kolay taşınabilirliği, geniş bir repertuarının olması ve öğrenim kolaylığı gibi sebeplerle okullarda eğitim amaçlı kullanılmaktadır.2007?2008 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan İlköğretim Müzik Öğretim Programındaki hedefleri gerçekleştirebilmede yetersiz bir çalgı olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, müzik öğretim programının, blokflütün sınırlılıkları ve yeterlilikleri düşünülerek yapılmasının; blokflütün birçok konuda yeterli bir çalgı olacağı sonucunu doğurmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyse the adequacy of blockflute as a musical instrument in practicing musical educational programme. Research has been improved by poll which contains the issues of musical education programme in elementary schools.In this study, we research musical education programme, used in elementary school, it?s goal and target behavior, blockflute?s historical development, it?s structure and technique, in order to clarify the problem situation.Blockflute as an instrument in educational programme has almost twenty thousand year of a history which started as people insufflating some objects in the nature such as empty bones, bamboo, horns etc. used in ceremonies, dance, entertaining activities. In the period of time with the enlarging of the timber, gap between tones it has become an instrument used in every kinds of music. The education of blockflute supports student?s motional, perceptional and cognitional improvement. In the same way the aim is to gain fully educated and conscious individuals in the community.In the parallel goals of the musical education programme, the data achieved from questionnaire applied to 21 music teachers is as follows. Blockflute is a partially efficient instrument in teaching notes, rapidity; terms of resonance and voice changer will marks, issues like collective voice training. Easy portability, large repertoire and ease of learning are the reasons it is used in schools.Elementary Music Education Programme which was in force during years 2007-2008, came to a decision that it is not a sufficient instrument to fulfill the goals. On the other hand, music education programme, which will be prepared considering blockflute?s limitations and sufficiency, brings the result that blockflute will be adequate instrument in many subject.