Effectson physician performance on hospital financial performance
Hekim performansının hastanenin finansal performansına etkileri
  1. Tez No: 239833
  2. Yazar: EMİNE YALÇIN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KAVUNCUBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim Performansı, Hekim Performansı Performans Değerlendirmekavramlarının tanımı, Finansal Performans ve Finansal Performans Oranları, Physician Performance, The definition of Performance and PerformanceAssessment, Financial Performance, and Financial Performance Ratios
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Performans bir amacı gerçekleştirme aşamasıdır. Performans bir grubun veyabireyin ulaştığı noktayı gösterir. Performans bir kurumun bağlı olduğu hem nitel hem nicelölçümlerin toplamıdır. Bu nedenle, kurum birey performansından direk olaraketkilenmektedir.Hastanelerde temel amaç sağlık hizmetlerini yüksek kalitede ve en düşük maliyettesunabilmektir. Bu nedenle, bu amaca ulaşmak için yada farklı bir deyişle yüksek kaliteyidüşük maliyetle yapabilmek için hekim performansı ve finansal performans başarılı birşekilde sürdürmelidir.Bu çalışmanın amacı, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, fiziksel performans vehekim performansı arasındaki farkı araştırmaktır. Çalışmanın diğer amacı, performans,performans değerlendirme, sağlık kurumlarında performans değerlendirme kavramlarınıaraştırmak ve finansal performansı tanımlayarak, nasıl ölçüldüğünü, ölçümde kullanılanölçüm tekniklerini açıklamak. Ayrıca, hastanelerde hekim performansının öneminiaçıklayarak, nasıl ölçüldüğünü, ölçümde kullanılan ölçüm tekniklerini, hekimperformansını değerlendirmede kullanılan kriterleri açıklayarak, nasıl performansdeğerlendir süreci geliştirileceğini belirtmektir.Bu amaca ulaşmak için, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri 2008 verileri kullanılmıştır.Hekim performansı ve finansal performansını ölçmek için Veri Zarflama Analizi (DataEnvolepment Analysis) kullanılmıştır. Hekim performansı ve finansal performansınölçerek elde edilen veriler uygun istatiksel yöntemlerle ile analiz edilmiştir.Çalışmanın sonunda, finansal göstergelerin finansal performansı etkilediği ortayaçıkmıştır. Fakat, hekim performansı ve finansal performans arasında istatiksel olarakanlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Performance is materialization degree of an aim. Performance shows where anorganization or individual reach for their aim. Performance is the total measurement thatincludes both qualitative and quantitative contributions to the organizations which they areconnected to. Therefore, the organization is directly effected by the individualperformance.The main purpose of the hospitals is to serve for people with the highest quality butthe lowest cost. Therefore; in order to reach this aim or in other word to provide thehighest quality with the lowest cost, hospitals should maintain physicians performance andfinancial performance successfully.The purpose of the study is to search for relationship between physicianperformance, and financial performance in the Ministry of Health hospitals. Otherpurposes of the study is to define the issue of performance and performance assessment,and performance assessment in healthcare managements, to explain what the financialperformance is , how it is measured, what the measures of the financial performance are,and to explain the importance of physician performance in the hospitals, how it ismeasured and what the methods used in the assessment of the physician performance are,what the criteria are in the assessment of the physician performance, and to point out howto develop a performance assessment process.In order to reach these purposes, years of 2008 of the Ministry of Health Hospitalsare used in this study. Data Envelopment Analysis (DEA) was used in measuring thephysician and financial performance. The data obtained by measuring the physician andfinancial performance of hospitals were analyzed by the appropriate statistical methods.As a result of this study, it pointed out that the financial indicators affect thefinancial performance. However, there was found no meaningful relationship statisticallybetween physician performance and financial performance.