KOAH üzerine klinik yol çalışması: Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde bir uygulama
- Tez No: 239834
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMTEN MALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Klinik Yollar, KOAH, Klinik Rehberler, Clinic Pathways, COPD, Clinic Guidelines
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde saglık kurumları yöneticileri kurumdaki hizmet yönetimini hem klinikhem de maliyet etkin bir sekilde yürütmek zorundadırlar. Saglık kurumları hizmetorganizasyonlarıdır, hastaların saglık hizmetlerinden beklentilerinin artması, yeni tedavimetodları ve ilaçlar nedeniyle bu kurumlar açık ve çevresine uyum saglayan bir sisteminiçinde olmalıdırlar.Klinik yollar saglık kurumları gibi karmasık bir yapıya sahip organizasyonlardapersonelin koordinasyonunu saglaması ve bilgi alısverisini arttırması, hasta verilerini dahadüzenli hale getirmesi, güncel rehberleri uygulamalara dahil etmesi yönünden uygun biryönetim aracıdır.Bu çalısmada, 2007 yılı 2. yarısında Baskent Üniversitesi Ankara Hastanesi GögüsHastalıkları Bölümü'ne basvurmus KOAH hastalarının retrospektif olarak tıbbi kayıtlarıincelenmistir. Baskent Üniversitesi Hastanesi'nde KOAH üzerine klinik yol olusturulmustur.Sonuçlar uluslar arası klinik rehberlerle karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Today, health care executives should carry out service management both clinically andcost effective in the institution. Health care institutions are service organizations, due topatient?s expectations from health care services increased, innovative treatment methods andmedications, this institutions should accomodate the environment and be in an open system.Clinic pathways are suitable management tool for complex structured organizationslike health care institutions due to providing staff coordination and increasing informationinterchange, making patient data more systematic, including current guidelines to thepractices.In this research study, within 2. half of the year 2007, medical records of COPDpatients applied to Baskent University Ankara Hospital Chest Diseases Department, examinedretrospectively. Clinic pathway is made for COPD in Baskent University Hospital.Conclusions are compared with international clinic guidelines.