Anarşist dergilerde değişen söylem: Erken 20. yüzyıl ve 21. yüzyıl anarşist dergileri arasında karşılaştırmalı söylem analizi
Changing discourse in anarchism: A comparative discourse analysis between early 20th century and 21st century anarchist magazines
  1. Tez No: 239986
  2. Yazar: GÖKHAN UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM PEKMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Anarşi, anarşizm, otorite, hiyerarşi, anarşist dergiler, Eleştirel Söylem Analizi, Anarchy, anarchism, authority, hierarchy, anarchist magazines, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Anarşizm Birinci Dünya Savaşı'na kadar devrimci solun merkezinde yer almıştır; Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla düşüş evresine girmiş ancak Sovyet rejiminin yıkılmasından sonra oluşan konjonktürde kendisi için uygun şartları yeniden yakalamıştır. Çalışmamız kapsamında anarşizmin geçmişten günümüze kaydettiği değişiklikler ?Eleştirel Söylem Analizi?ne başvurularak incelenmiştir. ?Eleştirel Söylem Analizi? sosyokültürel olaylar ile metinlerin söylemleri arasında karşılıklı bir bağ kurmaktadır. Bu durumda çalışmamız Birinci Dünya Savaşı'ndan önce çıkan Blast ve Mother Earth dergileri ile 2005 yılından itibaren çıkmakta olan Rolling Thunder dergisinin söylemlerini karşılaştırarak günümüz anarşizminin sahip olduğu yeni eğilimleri tespit etmeyi amaçlamıştır. Gerçekleştirilen karşılaştırmalı ?Eleştirel Söylem Analizi? sonucunda anarşizmin aradan geçen süre içinde sosyokültürel olaylardan etkilendiği ve bu olayların metinlerin söylemlerini şekillendirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Anarchism is at the center of revolutionary left until the First World War; as Soviet Union is founded, it suffers from losing power and is in stagnation period. Anarchism reaches again, however, the suitable conditions after the collapse of Soviet Union. Throughout our study, changes in anarchism from past to present are studied through applying Critical Discourse Analysis to anarchist texts. Critical Discourse Analysis assumes that a reciprocal connection exists between socio-cultural practice and textual discourse. Therefore our study aims to determine the new tendencies in present anarchism through analysis of discourses in the magazines Blast and Mother Earth, which is published before the First World War, and the magazine Rolling Thunder , which has been published since 2005. As a result of the Critical Discourse Analysis conducted, it is concluded that the socio-cultural practices during the period mentioned above have affected anarchism and have also shaped anarchist discourse.