Açık öğretim lisesi ve mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerinin insani değer profillerinin karşılaştırılması(İstanbul ili örneği)
Comparing the profiles of humanistic values of open education high school students and vocational education high school students
- Tez No: 239989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnsani değerler, Ahlaki Değerler, Uzaktan Eğitim Açık Öğretim, Mesleki Açık Öğretim, Value, Humanistic Values, Ethical Values, Distant Education, Open Education High School and Vocational Open Education High School
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin ?insani değerlerle? ilişkisinin yaşantılarındaki yeri ve algılanışının ne durumda olduğu ve insani değer yönelimleriyle birlikte tutumlarının belirlemeye yöneliktir. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Literatür bölümünde değerler, insani değerler, uzaktan eğitim, açık öğretim ve mesleki açık öğretim lisesi konularında kapsamlı bir alan taraması yapılmıştır.Bu araştırmanın evrenini, İstanbul'da AÖL ve MAÖL'nde eğitim görmekte olan ve Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla kayıt işlemlerini yürüten öğrenciler, örneklemi ise bu öğrencilerden Anadolu yakasındaki ilçelerde kayıt işlemlerini yürüten 400 öğrenci oluşturmaktadır( 248 Erkek;152 Kadın).Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu ve Dilmaç'ın (2007) tarafından hazırlanan İnsani Değerler Ölçeği kullanılmıştır.Aritmetik ortalamalar arasındaki farkın test edilmesinden önce Levene's testi ile iki dağılımın varyanslarının homojen olup olmadığı hipotezi sınanmış, örneklem ortalamaları arasında farkın manidar olup olmadığını test etmek için bağımsız grup t-testi, ikiden daha çok örneklem ortalaması arasındaki farkın anlamlı olup-olmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi(ANOVA), hangi alt gruplar arasında farklılaştığını belirlemek üzere yapılan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) sonrası Post-Hoc LSD uygulanmış, Elde edilen istatistiklerin manidarlığı .05 düzeyinde ve çift yönlü kabul edilmiştir.Araştırmamızda AÖL ve MAÖL öğrencilerinin insani değerlere ilişkin görüşleri alınmış ve karşılaştırılmıştır. Araştırma grubunun insani değerlere ilişkin algıları; cinsiyet, yas, medeni durum, devam edilen lise türü, alan, ebeveynin eğitim ve sosyo ekonomik durumu vb. değişkenlerine göre ortaya konmuştur
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the attitude and the approaches of Open Education High School and Vocational Open Education High School students to humanistic values and how those approaches make a difference in their lives, what role humanistic values play in their lives and how the students perceive humanistic values .This research consists of five main chapters as Introduction, Relevant Literature, Methodology, Findings and Interpretation, Conclusion, and Proposals. In the chapter of literature, an inclusive survey has been completed on values, distant education, open education high school,vocational open education high schoolStudents attending Open Education High School and Vocational Open Education High School in community centers are the universe of the research 400 students out of all students of communitycenters were used as samples -248(m),152(f)- In the study, Personel İnformation Form and Criteron of Humanistic Values (by Dilmaç, 2007) have been used. Before testing the differences between aritmatical averages, evaluating the hypothesize homogenius of the variange of the ranges Levenge?s test, To test if the differences between averages of more than two samplings is meaningful ?t? test has been applied for independent group, and to test if the differences between averages of more than two samplings is meaningful of one ?way analysis of variancehas been applied (ANOVA) and Post- Hoc LSD. After one way analysis of than in order to determinete in which groups it acguires a different character acquired significances of statistics has been assumed as .05 level and two ways.In our research,perception approaches of Open Education Hıgh School and Vocational Open Education High School student towards humanistic values have been discussed. General line of program have been displayed by tha study in views ofgender, age, marital status, type of the high school they are attending, educational and social economic status of the parents etc.